Domácí světlé žemle

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 40 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 450 g Mouka polohrubá
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Droždí sušené
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 537 kcal
  • Sacharidy 85 g
  • Tuky 16 g
  • Sodík 221 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 85 g
  • Cholesterol 79.3 mg
  • Draslík 191.3 mg
  • Vláknina 11284 mg
  • Vitamín A 11284 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Droždí rozmícháme s cukrem, přimícháme lžíci vlažné vody, lžíci mouky a v teple necháme vzejít kvásek.

  • 2

    Mouku prosejeme do mísy, smícháme se solí, s vlažnou vodou, ve které jsme rozšlehali vejce, s rozpuštěným máslem a vzešlým kváskem. Vypracujeme hladké a lesklé těsto, ze kterého vytvarujeme bochánek, přikrytý ubrouskem jej v míse necháme kynout alespoň hodinu.

  • 3

    Vykynuté těsto rozdělíme na 24 dílů, v dlaních z nich utvoříme žemle, ty vložíme na plech s pečicím papírem. Boky žemlí potřeme rozpuštěným máslem. Pečeme je v předehřáté troubě zhruba 20 minut, až mají světlehnědou barvu.

Komentáře k receptu