Divoká omáčka
Suroviny
- 750 g Srnčí plec
- 150 g Zelenina kořenová
- 50 g Zelenina nakládaná
- 10 g Pepř černý celý
- 3 g Pepř černý mletý
- 10 g Sůl
- 3 g Tymián sušený
- 5 g Nové koření celé
- 3 g Bobkový list
- 50 g Jíška tmavá
- 120 g Cibule
- 150 g Hříbky čerstvé
- 50 g Máslo čerstvé
- 1000 ml Vývar z hovězích kostí
- 30 ml Ocet vinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 446 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 15 g
- Sodík 988 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 119.7 mg
- Draslík 940.2 mg
- Vláknina 3712.3 mg
- Vitamín A 3712.3 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěnou kořenovou zeleninu nakrájíme nahrubo, cibuli oloupeme a rozkrojíme na osminky, hříbky nakrájíme na plátky.
-
2
Do hrnce vložíme srnčí plecko s kostí, zalijeme hovězím vývarem z kostí, osolíme a vaříme 2 hodiny. Mezitím si připravíme zeleninu.
-
3
V pánvi rozehřejeme máslo, přidáme hříbky, zeleninu, cibuli a osmahneme.
-
4
Vývar scedíme, maso použijeme na jiný recept. Do vývaru přidáme obsah pánve, okořeníme novým kořením, celým pepřem, bobkovým listem, tymiánem, přidáme nakládanou zeleninu na sladkokyselo, zahustíme jíškou a vaříme aspoň 1 hodinu. Občas sebereme tuk z povrchu. Z omáčky vyndáme celé koření, zeleninu prolisujeme a vrátíme zpět do omáčky, dochutíme solí, pepřem, octem, provaříme a odstavíme.
-
5
Omáčku použiváme k zvěřinovým pokrmům.