Pečená dýně s těstovinami a šalvějovým máslem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 350 g Těstoviny penne
  • 25 g Oříšky piniové
  • 25 g Sýr Parmezán
  • 75 g Máslo čerstvé
  • 1 ks Dýně
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 polévková lžíce Olej olivový
  • 2 polévková lžíce Šalvěj čerstvá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 736 kcal
  • Sacharidy 114 g
  • Tuky 27 g
  • Sodík 175 mg
  • Bílkoviny 21 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 26.8 mg
  • Draslík 2625.4 mg
  • Vláknina 14794.2 mg
  • Vitamín A 14794.2 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 69 mg
  • Vitamín E 8.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 27.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Dýni butternut oloupanou, bez semen a nakrájenou na kostky (asi 1 cm), 1 lžíci nasekané čerstvé nebo sušené šalvěje, nasekané stroužky česneku a olivový olej smícháme. Směs pečeme v horní části předehřáté trouby na 230°C asi 20 minut, dokud není dýně měkká.

  • 2

    Na rozehřáté máslo přihodíme zbývající 1 lžíci šalvěje a 2-3 minuty smažíme na mírném ohni. Rozpálíme další pánev a bez oleje, tj. nasucho, ale při vysoké teplotě dozlatova opražíme jádra piniových ořechů, asi 3-4 minuty.

  • 3

    Těstoviny penne uvaříme, podle návodu na obalu, v dostatečném množství vody, nesmí být rozvařené, tj. měkké ale na skus pevné. Potom těstoviny slijeme, aby okapaly, ale necháme si 4 lžíce vody z těstovin. Tuto vodu přilejeme na máslo, přidáme těstoviny, upečenou dýni a promícháme. Před podáváním posypeme strouhaným parmezánem, piniovými ořechy, pepřem a ozdobíme čerstvými větvičkami šalvěje.

Komentáře k receptu