Velikonoční vaječné koule
Suroviny
- 500 g Vepřové maso mleté
- 200 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Strouhanka
- 1 kávová lžička Majoránka
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 13 ks Vejce slepičí
- 1 ks Chilli paprička
- 3 stroužek Česnek
- 2 l Voda pitná
- 0.13 l Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Kečup ostrý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 967 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 64 g
- Sodík 712 mg
- Bílkoviny 44 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 709.9 mg
- Draslík 559.7 mg
- Vláknina 4960.4 mg
- Vitamín A 4960.4 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 6.1 mg
- Vitamín E 4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do hrnce s vařící vodou položíme 10 ks vejce a uvaříme je natvrdo, asi 10 minut. Uvařené scedíme, oloupeme, opláchneme ve studené vodě a necháme k dalšímu použití.
-
2
Mleté maso dáme do misky, osolíme, opepříme, přidáme oloupaný a prolisovaný česnek, drobně nasekané chilli papričky, rukou promícháme, přimícháme kečup, majoránku, drobně nasekanou petrželovou nať, rozklepneme celé vejce, zas promícháme a podle potřeby přisypeme strouhanku, podle vlastní chutě můžeme ještě přidat sůl a pepř a ještě jednou důkladně promícháme.
-
3
Z masové směsi rukami vytvoříme placku o velikosti vejce a celé vejce obalíme. Obalené vejce v masové směsi ještě každé zvlášť obalíme v hladké mouce, rozšlehané 2 ks vejce a strouhance. Vejce pokládáme do nahřáté fritézy s olejem a opečeme do hnědé barvy.