Bílé zelí dušené v mléce
Suroviny
- 250 ml Mléko plnotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 1.5 l Voda pitná
- 1.2 kg Zelí hlávkové bílé
- 2.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 1.5 polévková lžíce Cukr krupice
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 232 kcal
- Sacharidy 27 g
- Tuky 13 g
- Sodík 263 mg
- Bílkoviny 6 g
- Uhlovodany 23 g
- Cholesterol 21.3 mg
- Draslík 510.7 mg
- Vláknina 15062.4 mg
- Vitamín A 15062.4 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 109.8 mg
- Vitamín E 0.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 402.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zelí očistíme, odstraníme zvadlé a poškozené listy, rozkrojíme na čtvrtky, vykrojíme košťál a vložíme do vroucí vody. Vaříme zhruba pět minut. Zelí slijeme, prolijeme studenou vodou, necháme okapat a nakrájíme na silnější nudle.
-
2
V kastrolu rozehřejeme máslo, vložíme pokrájené zelí, přidáme mouku, chvilku smažíme, poté vmícháme sůl, muškátový oříšek, cukr, ocet a vroucí mléko. Zelí dobře promícháme a pod poklicí na mírném plameni dusíme asi půl hodiny za občasného míchání.