Žloutkový dort s čokoládou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 20 g Mouka polohrubá
  • 20 g Cukr vanilka
  • 100 g Cukr moučkový
  • 150 g Máslo čerstvé
  • 100 g Čokoláda mléčná
  • 340 g Cukr moučkový
  • 180 g Mouka pšeničná hrubá
  • 30 g Tuk
  • 30 g Mouka pšeničná hladká
  • 250 ml Mléko polotučné
  • 6 ks Vejce slepičí
  • 3 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 0.5 l Voda pitná
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 678 kcal
  • Sacharidy 89 g
  • Tuky 31 g
  • Sodík 85 mg
  • Bílkoviny 12 g
  • Uhlovodany 67 g
  • Cholesterol 354.9 mg
  • Draslík 120.8 mg
  • Vláknina 2115 mg
  • Vitamín A 2115 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 22.5 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme mouku, vyšleháme bílky se 100 g cukru do sněhu a přimícháme do těsta. Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a nalijeme do ní těsto. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna přibližně 35 minut. Dort necháme vychladnout.

  • 2

    Do kovové mísy nalijeme mléko, rozkvedláme v něm žloutky, přisypeme mouku, moučkový a vanilkový cukr, mísu vložíme do vroucí vody a ve vodní lázni zahříváme, až směs zhoustne. Vyndáme z vodní lázně, za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec postupně přimícháme máslo. Vzniklým krémem pomažeme korpus dortu i po stranách a posypeme strouhanou čokoládou. Dort dáme do lednice vychladit.

Komentáře k receptu