Žloutkový dort s čokoládou
Suroviny
- 20 g Mouka polohrubá
- 20 g Cukr vanilka
- 100 g Cukr moučkový
- 150 g Máslo čerstvé
- 100 g Čokoláda mléčná
- 340 g Cukr moučkový
- 180 g Mouka pšeničná hrubá
- 30 g Tuk
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 250 ml Mléko polotučné
- 6 ks Vejce slepičí
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 0.5 l Voda pitná
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 678 kcal
- Sacharidy 89 g
- Tuky 31 g
- Sodík 85 mg
- Bílkoviny 12 g
- Uhlovodany 67 g
- Cholesterol 354.9 mg
- Draslík 120.8 mg
- Vláknina 2115 mg
- Vitamín A 2115 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žloutky vyšleháme s cukrem, přimícháme mouku, vyšleháme bílky se 100 g cukru do sněhu a přimícháme do těsta. Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a nalijeme do ní těsto. Poté vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna přibližně 35 minut. Dort necháme vychladnout.
-
2
Do kovové mísy nalijeme mléko, rozkvedláme v něm žloutky, přisypeme mouku, moučkový a vanilkový cukr, mísu vložíme do vroucí vody a ve vodní lázni zahříváme, až směs zhoustne. Vyndáme z vodní lázně, za stálého míchání necháme vychladnout. Nakonec postupně přimícháme máslo. Vzniklým krémem pomažeme korpus dortu i po stranách a posypeme strouhanou čokoládou. Dort dáme do lednice vychladit.