Jablkový dort s ořechy
Suroviny
- 250 g Máslo čerstvé
- 150 g Cukr moučkový
- 200 g Mouka polohrubá
- 10 g Kypřicí prášek do pečiva
- 10 g Skořice mletá
- 400 g Jablka
- 40 g Ořechy vlašské
- 20 g Citronová kůra
- 50 g Hrozinky
- 40 g Cukr krupice
- 150 g Marmeláda jahodová
- 30 g Tuk
- 30 g Mouka pšeničná hladká
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 633 kcal
- Sacharidy 67 g
- Tuky 76 g
- Sodík 68 mg
- Bílkoviny 8 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 133.1 mg
- Draslík 267.3 mg
- Vláknina 6332.5 mg
- Vitamín A 6332.5 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 35.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jablka oloupeme, rozkrojíme na půlky a vydlabeme jádřince, hrozinky smícháme s marmeládou, krupicovým cukrem a změklým máslem.
-
2
Do mísy nasypeme mouku, přimícháme kypřící prášek, strouhanou citronovou kůru, špetku soli, moučkový cukr, přidáme 150 gramů másla, vejce, skořici a vymícháme těsto.
-
3
Formu na dorty vymažeme tukem, vysypeme hladkou moukou a vložíme do ní těsto. Do těsta vmáčkneme půlky jablek a důlek po jádřincích naplníme marmeládovou náplní s hrozinkami. Vložíme do vyhřáté trouby a pečeme zvolna asi hodinu. Nyní povrch dortu posypeme drcenými ořechy a ještě pět minut dopečeme.
-
4
Upečený dort necháme vychladnout a nakrájíme na trojúhelníčky.