Houskové knedlíky s petrželkou

Hodnocení 1x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 750 g Mouka pšeničná hrubá
  • 20 g Droždí
  • 500 ml Mléko polotučné
  • 6 ks Rohlíky bílé
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 1 špetka Cukr krupice
  • 1.5 l Voda pitná
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 997 kcal
  • Sacharidy 184 g
  • Tuky 13 g
  • Sodík 333 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 79.8 mg
  • Draslík 182.1 mg
  • Vláknina 15243 mg
  • Vitamín A 15243 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 7.4 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Nejdříve si připravíme kvásek. Zahřejeme zhruba 250ml mléka. Když je mléko vlahé, zamícháme v něm trochu cukru a posypeme jej nadroleným droždím. Takto necháme zhruba 15 minut v teplé místnosti.

  • 2

    Mezitím nakrájíme petrželku na jemno a rohlíky na malé kousky, ty na pánvi s trochou másla opražíme dokřupava.

  • 3

    V míse smícháme mouku, sůl, petrželku, vejce a připravený kvásek.

  • 4

    Když se veškeré suroviny spojí přisypeme připravené kousky rohlíků, jestliže je těsto příliš sypké pomůžeme si přilitím po troškách mléka, které má pokojovou teplotu.

  • 5

    Vypracované těsto necháme přibližně 40 minut kynout.

  • 6

    Po uplynulé době vytvarujeme z těsta knedlíky, které ještě necháme zhruba 10 minut kynout.

  • 7

    Mezitím ve velkém hrnci dáme vařit osolenou vodu.

  • 8

    Do vroucí vody vložíme knedlíky a necháme 10 minut vařit, po deseti minutách se snažíme knedlíky pootočit. A ještě 10 minut vaříme.

  • 9

    Hotové knedlíky přendáme na talíř, necháme krátce vychladnout a za pomoci nití knedlíky nakrájíme na plátky o šíři zhruba 1,5cm.

  • 10

    Ihned servírujeme.

Komentáře k receptu