Dýňový chléb
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 376 kcal
- Sacharidy 79 g
- Tuky 1 g
- Sodík 445 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 7 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 433.7 mg
- Vláknina 1216 mg
- Vitamín A 1216 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 0.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Dýni oloupeme a odstraníme z ní semínka (které si ponecháme stranou), poté nakrájíme na několik větších kusů. Ty dáme do půl litru osolené vody, kde cca 20 minut dýni vaříme do měkka. Zcedíme, ale vodu z dýně nevyléváme a ponecháme si ji. Dýni rozmačkáme do kaše, popřípadě rozmixujeme.
-
2
Do mísy nasypeme droždí a zalijeme ho 60 ml vlažné vody z dýně a počkáme, až se droždí ve vodě dokonale rozpustí. Poté do mísy přidáme mouku, sůl a přilijeme 100 ml dýňové vody a samotnou dýňovou kaši. Pokud je těsto stále příliš drobivé, přidáváme vodu.
-
3
Těsto poté vyklopíme na pracovní stůl a pořádně hněteme alespoň pět minut. Poté dáme zpět do mísy a počkáme hodinu, než těsto vykyne. Z těsta pak vytvarujeme bochník chleba a posypeme dýňovými semínky. Přeneseme na plech a necháme dalších 30 minut kynout. Pak už jen stačí dát do předehřáté trouby a nechat 40 minut péct při teplotě 220 stupňů.