Žitný chléb s kmínem

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 120 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 350 g Mouka žitná bílá
  • 150 g Mouka pšeničná hladká
  • 400 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 2 kávová lžička Droždí
  • 1 polévková lžíce Kmín celý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 367 kcal
  • Sacharidy 77 g
  • Tuky 2 g
  • Sodík 293 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 2 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 147.3 mg
  • Vláknina 11346 mg
  • Vitamín A 11346 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.2 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 3.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme kvásek: Lžičku droždí nasypeme do mísy a zalijeme 50ml vlažné vody a 40ml vlažného mléka. Necháme pět minut rozpouštět a pak přidáme 50g pšeničné mouky s kmínem. Pořádně zamícháme a dáme na 12 hodin kvasit na teplé místo. Kvásek by měl po půl dni nakysle vonět.

  • 2

    Potom připravíme těsto. Droždí nasypeme do 250ml vlažné vody a necháme pět minut rozpouštět. Přidáme obě zbylé mouky, kvásek, sůl a zalijeme 350ml vody. Pořádně zamícháme a opět půl dne těsto necháme pracovat na teplém místě pod utěrkou.

  • 3

    Těsto vyklopíme na pomoučený stůl a minimálně pět minut hněteme. Poté těsto vložíme do kilové formy na chléb a necháme ještě hodinu kynout.

  • 4

    Nakonec před pečením stačí navhlčit chléb mlékem, dát do trouby a hodinu a půl péct při teplotě 200 stupňů.

Komentáře k receptu