Houbový křehký koláč

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 500 g Listové těsto
  • 750 g Houby sušené
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 6 polévková lžíce Víno bílé
  • 4 polévková lžíce Smetana 33% (šlehačka)
  • 2 polévková lžíce Kerblík
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1262 kcal
  • Sacharidy 121 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 243 mg
  • Bílkoviny 81 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 118 mg
  • Draslík 5738.6 mg
  • Vláknina 32635.5 mg
  • Vitamín A 32635.5 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.5 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 144 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Listové těsto vyválíme do čtverce o straně 20 cm. Vyznačíme čtverce 2,5 cm od okraje těsta tak, že těsto prořízneme napůl. Na povrchu uděláme úhlopříčné vroubky. Poté dáme na plech, povrch potřeme rozšlehaným vejcem, dáme pozor, aby se vejce nedostalo do zářezů. Pečeme 35 minut v předehřáté troubě na 220 stupňů.

  • 2

    Vyřízneme vnitřní čtverec. Odstraníme měkké těsto uvnitř, ale spodní vrstvu necháme neporušenou. Vrátíme i s čtvercem do trouby na 10 minut.

  • 3

    Rozpustíme v pánvi máslo a osmahneme na něm pokrájené houby 3 minuty, přidáme víno a vaříme za občasného míchání 10 minut. Vmícháme kerblík, sůl, pepř a smetanu.

  • 4

    Dutinu v těstě naplníme, přikryjeme čtvercem z těsta a ihned podáváme.

Komentáře k receptu