Omáčka smetanová sýrová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 164 kcal
- Sacharidy 3 g
- Tuky 14 g
- Sodík 47 mg
- Bílkoviny 7 g
- Uhlovodany 0 g
- Cholesterol 38.8 mg
- Draslík 0.6 mg
- Vláknina 44.4 mg
- Vitamín A 44.4 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Do rendlíku dáme větší část másla, rozehřejeme je a přisypeme polohrubou mouku. Krátce mouku zasmahneme.
-
2
Poté po částech a za stálého míchání budeme přilévat do jíšky čerstvou nebo kysanou smetanu. Smetanu s jíškou musíme opravdu dobře rozmíchat, aby se nedělaly hrudky.
-
3
Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Dle chuti přisolíme. Pro tyto účely ovšem nepoužíváme goudu ani eidam, neboť ty se po zahřátí táhnou.
-
4
Sýrovou omáčku používáme na polití vařených vajec, vařenou zeleninu, pudinky, nákypy a můžeme ji použít i na zapékání zeleniny a vajec.