Omáčka smetanová sýrová

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 25 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 200 g Smetana 12% (konzumní)
  • 100 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 1 špetka Sůl
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1.5 polévková lžíce Mouka polohrubá
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 164 kcal
  • Sacharidy 3 g
  • Tuky 14 g
  • Sodík 47 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 0 g
  • Cholesterol 38.8 mg
  • Draslík 0.6 mg
  • Vláknina 44.4 mg
  • Vitamín A 44.4 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Do rendlíku dáme větší část másla, rozehřejeme je a přisypeme polohrubou mouku. Krátce mouku zasmahneme.

  • 2

    Poté po částech a za stálého míchání budeme přilévat do jíšky čerstvou nebo kysanou smetanu. Smetanu s jíškou musíme opravdu dobře rozmíchat, aby se nedělaly hrudky.

  • 3

    Sýr nastrouháme a vmícháme do omáčky. Dle chuti přisolíme. Pro tyto účely ovšem nepoužíváme goudu ani eidam, neboť ty se po zahřátí táhnou.

  • 4

    Sýrovou omáčku používáme na polití vařených vajec, vařenou zeleninu, pudinky, nákypy a můžeme ji použít i na zapékání zeleniny a vajec.

Komentáře k receptu