Hukvaldská roláda
Suroviny
- 100 g Anglická slanina
- 120 g Hrášek v slaném nálevu - sterilovaný
- 350 g Rýže dušená
- 400 g Vepřová kýta
- 200 g Houby nakládané
- 1.5 kávová lžička Sůl
- 1 kávová lžička Pepř černý mletý
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 dl Voda pitná
- 1.5 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 4 polévková lžíce Olej slunečnicový
- 0.5 polévková lžíce Pepř bílý
- 0.5 polévková lžíce Hořčice plnotučná
- 1 polévková lžíce Sádlo vepřové škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 665 kcal
- Sacharidy 25 g
- Tuky 48 g
- Sodík 929 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 25 g
- Cholesterol 338.3 mg
- Draslík 571.4 mg
- Vláknina 6425 mg
- Vitamín A 6425 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 3.5 mg
- Vitamín E 3.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 11.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vepřovou kýtu omyjeme, osušíme a rozkrájíme ji tak, aby vznikl velký plát. Naklepeme jej, osolíme, opepříme, potřeme zlehka plnotučnou hořčicí. Po celé ploše masa rozložíme plátky anglické slaniny.
-
2
V pánvičce na másle usmažíme polotuhou vaječnou smaženici, ochucenou solí (0.5 lžičky), bílým pepřem a odstavíme ji z plotny. Scedíme konzervovaný zelený hrášek, zamícháme do vajíček a směs dáme na připravený plát. Maso zabalíme do rolády a pevně stáhneme nití, aby se roláda neotevřela.
-
3
Do zapékací mísy dáme 4 lžíce oleje, 1 lžíci sádla, položíme na něj roládu a dáme do předem vyhřáté trouby péct. Pečeme při 220°C přibližně 15-20 minut, maso polijeme výpekem a podlijeme 1.5-2 dl vody. Mísu zakryjeme a pečeme přibližně ještě 40-45 minut. Během doby maso poléváme výpekem a podle potřeby podléváme vodou.
-
4
Upečenou roládu vyjmeme a opatrně z ní odstraníme nitě. Výpek poprášíme moukou, promícháme a krátce povaříme.
-
5
Roládu nakrájíme na porce a upravíme na talíře. Jako přílohu podáváme dušenou rýži, kterou polijeme výpekem. Přiložíme nakládané sladkokyselé houby a podáváme.