Florentinská vejce
Suroviny
- 250 g Špenát listový čerstvý
- 150 g Cibulka jarní
- 30 g Máslo čerstvé
- 175 g Sýr Čedar
- 3 g Pepř cayenský
- 3 g Muškátový oříšek
- 5 g Sůl
- 3 g Pepř černý mletý
- 250 ml Mléko polotučné
- 4 ks Vejce slepičí
- 2 polévková lžíce Smetana zakysaná 14%
- 2 polévková lžíce Ocet kvasný lihový
- 3 polévková lžíce Sýr Parmezán
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 434 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 32 g
- Sodík 1038 mg
- Bílkoviny 27 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 312.6 mg
- Draslík 608.4 mg
- Vláknina 5817.5 mg
- Vitamín A 5817.5 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25.2 mg
- Vitamín E 2.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omytý špenát asi 2 minuty podusíme, až změkne. Necháme jej okapat a dáme stranou.
-
2
Omáčka:v hrnci rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme, necháme 1 minutu osmahnout. Postupně přilijeme mléko, mícháme a vaříme do zhoustnutí.
-
3
Přidáme strouhaný čedar, kajenský pepř, muškátový oříšek, podle chuti osolíme a opepříme. Udržujeme v teple.
-
4
Smícháme špenát, kolečka cibulky, smetanu, podle chuti osolíme, opepříme a postavíme stranou.
-
5
Ztracená vejce: v hrnci povaříme vodu s octem. Stáhneme oheň a do mírně vroucí vody vložíme pomocí lžíce rozklepnuté vejce. Vaříme 4 minuty. Potom vejce děrovanou naběračkou vyjmeme.
-
6
Směs špenátu a cibule rozdělíme do 4 vyhřátých žáruvzdorných misek. Na ni klademe ztracená vejce, která zalijeme sýrovou omáčkou.
-
7
Omáčku posypeme parmezánem, misky umístíme 7 cm pod horký gril. Pokrm je hotový, když je celý prohřátý, sýr se roztavil a zbarvil dozlatova. Ihned servírujeme.