Alpské sýrové suflé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 384 kcal
- Sacharidy 9 g
- Tuky 33 g
- Sodík 558 mg
- Bílkoviny 14 g
- Uhlovodany 1 g
- Cholesterol 209.5 mg
- Draslík 72.4 mg
- Vláknina 431.7 mg
- Vitamín A 431.7 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.9 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rozehřejeme máslo, přidáme mouku a průběžně promícháváme a 1 minutu smažíme. Přiléváme mléko. Vaříme a mícháme, až směs zhoustne.
-
2
Odstavíme a do omáčky zašleháme strouhaný sýr gruyere a pažitku. Dochutíme pepřem a solí, potom vmícháme žloutky.
-
3
Ušleháme tuhý sníh. Zlehka a postupně přidáváme do omáčky, nejdříve 1 polévkovou lžíci, potom zbytek.
-
4
Máslem vymažeme 6 malých mističek na suflé, připravenou směs do nich stejnoměrně rozdělíme. Mističky dáme na menší pekáč, který naplníme vroucí vodou tak, aby sahala do poloviny jejich výšky.
-
5
Suflé pečeme dozlatova 15-20 minut v předehřáté troubě při 220 °C , až je povrch na dotek pružný. Upečená suflé necháme 5-10 minut stát, srazí se asi o jednu třetinu.
-
6
Máslem vymažeme velkou, ale nízkou zapékací mísu. Dno posypeme polovinou strouhaného parmezánu. Nožem uvolníme okraje každého suflé, opatrně je vyklopíme a narovnáme na vrstvu parmezánu.
-
7
Osolíme a opepříme smetanu a suflé na míse s ní zalijeme. Vše posypeme zbývajícím parmezánem a dáme na 15-20 minut zpět do trouby dozlatova zapéci. Ozdobíme pažitkou.