Čekanka s pomrančovo-smetanovou omáčkou
Suroviny
- 200 g Smetana 33% (šlehačka)
- 100 g Šunka dušená
- 800 g Čekanka
- 1 kávová lžička Cukr krupice
- 1 ks Cibule
- 1 ks Pomeranče
- 1 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 0.125 l Vývar zeleninový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 369 kcal
- Sacharidy 23 g
- Tuky 28 g
- Sodík 210 mg
- Bílkoviny 9 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 80.1 mg
- Draslík 604.4 mg
- Vláknina 16409.4 mg
- Vitamín A 16409.4 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 38.7 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Čekankové puky očistíme, podélně je rozpůlíme a odstraníme košťál. Oloupanou cibuli najemno nasekáme, šunku pokrájíme na kostičky. Omyjeme pomeranč, nastrouháme kůru a vymačkáme šťávu.
-
2
Ve větším hrnci rozpálíme máslo a čekanku restujeme při střední teplotě cca 10min. Poté přidáme šunku a cibuli a společně osmahneme. Zalijeme vývarem, pomerančovou šťávou a zakryté dusíme cca 5min. Osolíme, opepříme a dochutíme muškátem, cukrem a pomerančovou kůrou. Nakonec přilijeme smetanu a krátce povaříme. Posypeme najemno nasekanou petrželkou a ihned podáváme. Jako příloha jsou vhodné např. bramobory.