Polévka ravioli alla parmigiana
Suroviny
- 15 g Celer bulvový
- 100 g Chléb pšeničný (bílý)
- 25 g Mrkev kořen
- 15 g Pórek
- 25 g Slanina vepřová
- 100 g Sýr Parmezán
- 15 g Fenykl obecný
- 450 g Mouka z prosa
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 75 ml Olej olivový
- 1 kávová lžička Muškátový oříšek
- 1.5 kávová lžička Ocet vinný
- 1 kávová lžička Protlak rajčatový
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Tymián čerstvý
- 2.75 l Vývar telecí
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Víno madeira
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 877 kcal
- Sacharidy 101 g
- Tuky 39 g
- Sodík 908 mg
- Bílkoviny 32 g
- Uhlovodany 96 g
- Cholesterol 173.8 mg
- Draslík 432.2 mg
- Vláknina 11885.6 mg
- Vitamín A 11885.6 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2.7 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 15.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si základní těsto – k prosné mouce přidáme špetku soli, uděláme kopeček s prohlubní uprostřed a přidáme 1 vejce a 50 ml olivového oleje. Směs dobře promícháme a zpracováváme 10 minut, aby bylo těsto dobře prohnětené. Necháme 25 minut odležet a poté válečkem rozválíme dotenka.
-
2
Připravíme si španělskou omáčku – rozehřejeme v pánvi máslo, přidáme pšeničnou mouku a za neustálého míchání uděláme jíšku. Přidáme rajčatový protlak a vmícháme horký telecí vývar (1/4 l), vinný ocet a madeiru. Povaříme 2 minuty. V jiné pánvi rozehřejeme olej, přidáme slaninu, mrkev, celer, cibuli, pórek, tymián, fenykl a bobkový list a vše smažíme, dokud nebude zelenina měkká. Zeleninu vyndáme a necháme okapat. Přidáme zeleninu do omáčky a necháme dusit, až se asi třetina tekutiny odpaří.
-
3
Z těsta rozválíme dvě placky a necháme odpočívat pod navlhčenou utěrkou.
-
4
Připravíme si náplň – do mísy dáme 3/4 nastrouhaného parmezánu, chlebové kůrky, španělskou omáčku, vajíčka a muškátový oříšek a vše promícháme. Na jednu placku těsta pokládáme po lžíci náplně. Přikryjeme druhou plackou těsta, pak obě spojené placky rozkrájíme na čtverce, přeložíme a na okraji zmáčkneme.
-
5
Ve velkém hrnci přivedeme k varu telecí vývar. Přidáme do hrnce ravioli a 15 minut vaříme.
-
6
Přemístíme polévku a ravioli do ohřátých misek, posypeme parmezánem a podáváme.