Clam Chowder polévka
Suroviny
- 30 g Máslo čerstvé
- 400 ml Mléko plnotučné
- 400 ml Vývar rybí
- 0.25 kávová lžička Tymián čerstvý
- 2 ks Brambory
- 0.5 ks Citrony
- 2 ks Šalotka
- 1 hrst Pažitka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Mušle slávky
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 440 kcal
- Sacharidy 36 g
- Tuky 16 g
- Sodík 1106 mg
- Bílkoviny 39 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 89 mg
- Draslík 1384.5 mg
- Vláknina 3781.3 mg
- Vitamín A 3781.3 mg
- Vitamín B6 0.6 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 47 mg
- Vitamín E 1.5 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 640.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Mušle důkladně omyjeme, otevřené nepoužijeme. Citron opláchneme a nakrájíme na tenká kolečka. Vložíme do vývaru, zahřejeme, přidáme mušle a zakryté povaříme cca 50 min. Poté slijeme, vývar přefiltrujeme a vrátíme do hrnce. Z otevřených mušlí vyjmeme maso.
-
2
Šalotky oloupeme a nadrobno nakrájíme. Oloupané brambory omyjeme a nakrájíme na kostičky.
-
3
V hrnci rozehřejeme polovinu másla a orestujeme na něm šalotku s tymiánem. Zalijeme vývarem, mlékem a přidáme brambory. Pod pokličkou vaříme cca 15 min.
-
4
Zbytek másla spojíme s moukou a postupně vmícháme do polévky. Necháme projít varem, ochutíme solí a pepřem a vložíme maso.
-
5
Rozdělíme do misek, posypeme sekanou pažitkou a podáváme.