Katalánský pomerančový krém
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 336 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 9 g
- Sodík 92 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 43 g
- Cholesterol 288.5 mg
- Draslík 359.4 mg
- Vláknina 7200 mg
- Vitamín A 7200 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 79.8 mg
- Vitamín E 0.9 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 2.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Přivedeme k varu mléko s na jemno nastrouhanou pomerančovou kůrou. Poté odstavíme a necháme 2 hodiny stát.
-
2
Mléko zvolna 10 minut povaříme, vmícháme žloutky a cukr a postavíme do vodní lázně, kde šleháme, dokud nevznikne krémovitá hmota.
-
3
V 5 lžících ochuceného mléka rozpustíme kukuřičný škrob a vmícháme do zbývajícího mléka. Směs za stálého šlehání procedíme do žloutkové hmoty.
-
4
Opět vše vložíme do vodní lázně a asi 20 minut šleháme. Vyšleháme krém, který zůstává na vařečce, nesmí se ale vařit.
-
5
Připravený krém vložíme do osmi zapékacích misek o objemu 150 ml a necháme vychladnout. Poté přikryjeme potravinářskou folií a vložíme alespoň na 6 hodin do lednice.
-
6
Před podáváním posypeme cukrem, který pomocí zahřívací pistole nebo pod rozehřátým grilem necháme zkaramelizovat. Podáváme ihned po ztuhnutí karamelu, v lednici by karamel změkl.