Katalánský pomerančový krém

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 8

Suroviny

  • 200 g Cukr krupice
  • 6 ks Pomeranče
  • 9 ks Vejce slepičí
  • 1 l Mléko polotučné
  • 3 polévková lžíce Škrob jemný kukuřičný gustin
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 336 kcal
  • Sacharidy 49 g
  • Tuky 9 g
  • Sodík 92 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 43 g
  • Cholesterol 288.5 mg
  • Draslík 359.4 mg
  • Vláknina 7200 mg
  • Vitamín A 7200 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 79.8 mg
  • Vitamín E 0.9 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Přivedeme k varu mléko s na jemno nastrouhanou pomerančovou kůrou. Poté odstavíme a necháme 2 hodiny stát.

  • 2

    Mléko zvolna 10 minut povaříme, vmícháme žloutky a cukr a postavíme do vodní lázně, kde šleháme, dokud nevznikne krémovitá hmota.

  • 3

    V 5 lžících ochuceného mléka rozpustíme kukuřičný škrob a vmícháme do zbývajícího mléka. Směs za stálého šlehání procedíme do žloutkové hmoty.

  • 4

    Opět vše vložíme do vodní lázně a asi 20 minut šleháme. Vyšleháme krém, který zůstává na vařečce, nesmí se ale vařit.

  • 5

    Připravený krém vložíme do osmi zapékacích misek o objemu 150 ml a necháme vychladnout. Poté přikryjeme potravinářskou folií a vložíme alespoň na 6 hodin do lednice.

  • 6

    Před podáváním posypeme cukrem, který pomocí zahřívací pistole nebo pod rozehřátým grilem necháme zkaramelizovat. Podáváme ihned po ztuhnutí karamelu, v lednici by karamel změkl.

Komentáře k receptu