Zapečená jahelná kaše se švestkami
Suroviny
- 300 g Jáhly - loupané proso
- 250 g Švestky sušené
- 100 g Cukr krupice
- 80 g Máslo čerstvé
- 400 ml Voda pitná
- 0.5 kávová lžička Skořice mletá
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 špetka Sůl
- 75 l Mléko polotučné
- 1 polévková lžíce Olej rostlinný
- 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 9201 kcal
- Sacharidy 983 g
- Tuky 308 g
- Sodík 137 mg
- Bílkoviny 615 g
- Uhlovodany 120 g
- Cholesterol 208 mg
- Draslík 663.1 mg
- Vláknina 21757.8 mg
- Vitamín A 21757.8 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 0.4 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 25.7 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Jáhly přebereme, prolijeme vroucí vodou a dáme do horké vody se špetkou soli vařit. Když se voda začne vyvařovat, přiléváme mléko, přidáme polovinu másla a pilně mícháme. Před koncem varu vsypeme polovinu cukru.
-
2
V mezičase uvaříme sušené švestky, přecedíme, necháme okapat, vypeckujeme a rozpůlíme.
-
3
Pekáček vymažeme tukem, na dno dáme polovinu uvařených jáhel, poklademe švestkami a překryjeme zbylými jáhly. Vše zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a na ně rozložíme pokrájenou druhou polovinu másla.
-
4
Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny až čtyřicet minut. Hotový jahelník sypeme skořicovým cukrem.