Zapečená jahelná kaše se švestkami

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 300 g Jáhly - loupané proso
  • 250 g Švestky sušené
  • 100 g Cukr krupice
  • 80 g Máslo čerstvé
  • 400 ml Voda pitná
  • 0.5 kávová lžička Skořice mletá
  • 3 ks Vejce slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 75 l Mléko polotučné
  • 1 polévková lžíce Olej rostlinný
  • 1 polévková lžíce Tuk rostlinný
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 9201 kcal
  • Sacharidy 983 g
  • Tuky 308 g
  • Sodík 137 mg
  • Bílkoviny 615 g
  • Uhlovodany 120 g
  • Cholesterol 208 mg
  • Draslík 663.1 mg
  • Vláknina 21757.8 mg
  • Vitamín A 21757.8 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0.4 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 25.7 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Jáhly přebereme, prolijeme vroucí vodou a dáme do horké vody se špetkou soli vařit. Když se voda začne vyvařovat, přiléváme mléko, přidáme polovinu másla a pilně mícháme. Před koncem varu vsypeme polovinu cukru.

  • 2

    V mezičase uvaříme sušené švestky, přecedíme, necháme okapat, vypeckujeme a rozpůlíme.

  • 3

    Pekáček vymažeme tukem, na dno dáme polovinu uvařených jáhel, poklademe švestkami a překryjeme zbylými jáhly. Vše zalijeme mlékem, v němž jsme rozšlehali vejce a na ně rozložíme pokrájenou druhou polovinu másla.

  • 4

    Pečeme v předehřáté troubě asi půl hodiny až čtyřicet minut. Hotový jahelník sypeme skořicovým cukrem.

Komentáře k receptu