Vánoční krůta

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 320 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1 ks Cibule
  • 1 ks Vejce slepičí
  • 2 stroužek Česnek
  • 2 plátek Slanina vepřová
  • 2 kg Krůta
  • 4 hrnek Chléb konzumní
  • 0.5 hrnek Víno červené
  • 0.5 hrnek Cukr třtinový
  • 1 polévková lžíce Hrozinky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 586 kcal
  • Sacharidy 38 g
  • Tuky 7 g
  • Sodík 492 mg
  • Bílkoviny 83 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 241.1 mg
  • Draslík 1153 mg
  • Vláknina 971.7 mg
  • Vitamín A 971.7 mg
  • Vitamín B6 2.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 1.8 mg
  • Vitamín E 0.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 5.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na marinádu smícháme červené víno, třtinový cukr, rozetřený česnek a špetu soli a pepře.

  • 2

    Krůtu omyjeme, propláchneme a důkladně osušíme. Vnitřek vysypeme solí a pepřem a zvnějšku potřeme maso marinádou. Pečeme cca 4 h a průběžně potíráme zbytkem marinády. Poté zakryjeme a pečeme ještě cca 1 h. V průběhu pečení opět potíráme.

  • 3

    Mezitím si připravíme nádivku. V rozpálené pánvi osmahneme najemno nakrájenou slaninu. Přidáme jemně nasekanou cibulku a orestujeme doměkka. Vmícháme chlebovou střídku, 2 lžíce vinné marinády, vejce a hrozinky. Pomocí lžíce směs rozdělíme do vymazané formy na muffiny a při střední teplotě pečeme cca 20 min.

  • 4

    Hotovou krůtu zakryjeme a necháme cca 20 min odpočinout. Cedníkem oddělíme vypečenou šťávu od tuku, vmícháme trochu marinády, ohřejeme a podáváme jako omáčku. Servírujeme s upečenou nádivkou.

Komentáře k receptu