Vánoční krůta
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 586 kcal
- Sacharidy 38 g
- Tuky 7 g
- Sodík 492 mg
- Bílkoviny 83 g
- Uhlovodany 22 g
- Cholesterol 241.1 mg
- Draslík 1153 mg
- Vláknina 971.7 mg
- Vitamín A 971.7 mg
- Vitamín B6 2.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.8 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 5.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Na marinádu smícháme červené víno, třtinový cukr, rozetřený česnek a špetu soli a pepře.
-
2
Krůtu omyjeme, propláchneme a důkladně osušíme. Vnitřek vysypeme solí a pepřem a zvnějšku potřeme maso marinádou. Pečeme cca 4 h a průběžně potíráme zbytkem marinády. Poté zakryjeme a pečeme ještě cca 1 h. V průběhu pečení opět potíráme.
-
3
Mezitím si připravíme nádivku. V rozpálené pánvi osmahneme najemno nakrájenou slaninu. Přidáme jemně nasekanou cibulku a orestujeme doměkka. Vmícháme chlebovou střídku, 2 lžíce vinné marinády, vejce a hrozinky. Pomocí lžíce směs rozdělíme do vymazané formy na muffiny a při střední teplotě pečeme cca 20 min.
-
4
Hotovou krůtu zakryjeme a necháme cca 20 min odpočinout. Cedníkem oddělíme vypečenou šťávu od tuku, vmícháme trochu marinády, ohřejeme a podáváme jako omáčku. Servírujeme s upečenou nádivkou.