Smažená rýže s houbami
Suroviny
- 340 g Shiitake houby
- 2 ks Vejce slepičí
- 8 ks Cibulka jarní
- 0.5 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 1 stroužek Česnek
- 1 hrnek Rýže dlouhozrnná
- 1 polévková lžíce Voda pitná
- 3 polévková lžíce Olej rostlinný
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Koriandr čerstvý
- 1 polévková lžíce Sherry brandy
- 2 polévková lžíce Omáčka sójová
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 565 kcal
- Sacharidy 91 g
- Tuky 17 g
- Sodík 113 mg
- Bílkoviny 13 g
- Uhlovodany 10 g
- Cholesterol 134.7 mg
- Draslík 422.2 mg
- Vláknina 6528 mg
- Vitamín A 6528 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.5 mg
- Vitamín E 1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Vajíčka rozšleháme s vodou a špetkou soli. Rozehřejeme na větší pánvi lžíci oleje. Nalijeme na rozpálený olej vajíčka a uděláme z nich velkou omeletu. Okraje omelety nadzvedneme lžící a podíváme se, jestli nemáme syrové vajíčko. Hotovou omeletu srolujeme a nakrájíme na tenké nudličky.
-
2
Tužší části nožek u hub odřízneme a na tenké plátky nakrájíme kloboučky.
-
3
Rozehřejem si na pánvi lžíci oleje a orestujeme cca 4 minuty nakrájenou cibulku a česnek. Zelenina změkne, musí si udržet stálou barvu. Jakmile bude zelenina osmažená, vyndáme ji z pánve a odložíme na pozdější použití.
-
4
Přidáme nakrájenou zelenou papriku a 3 minuty smažíme. Přidáme zbylý olej a máslo. Do rozpouštějícího másla dáme houby a povaříme 4 minuty nad mírným plamenem. Paprika i houby musí být měkké.
-
5
Promícháme rýži, houby na pánvi zalijeme sherry a přidáme rozmíchanou rýži. Vaříme nad mírným plamenem. Rýže se nám nesmí slepit. Pokud je rýže suchá, přidáme trochu oleje. Nakonec přidáme osmahnutou cibulku, česnek, sójovou omáčku, nakrájený koriandr a vaječné nudličky. Necháme prohřát a podáváme.