Platýz se sezamem a špenátem
Suroviny
- 80 g Sezam - semena
- 800 g Špenát listový čerstvý
- 15 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 600 g Platýz - filety
- 60 g Máslo čerstvé
- 400 g Rajčata
- 5 g Muškátový oříšek
- 60 g Strouhanka
- 80 g Šalotka
- 5 g Pepř černý mletý
- 5 g Sůl
- 30 ml Olej olivový
- 10 ml Olej stolní
- 2 ks Vejce slepičí
- 2 stroužek Česnek
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 636 kcal
- Sacharidy 32 g
- Tuky 39 g
- Sodík 918 mg
- Bílkoviny 45 g
- Uhlovodany 29 g
- Cholesterol 214.1 mg
- Draslík 2139 mg
- Vláknina 18163.8 mg
- Vitamín A 18163.8 mg
- Vitamín B6 1.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 73.9 mg
- Vitamín E 5.8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 27.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Filety podélně rozkrojíme, obalíme v mouce, v rozšlehaném vejci a ve směsi strouhanky a sezamových semínek.
-
2
Špenát očistíme, odstraníme silnější stonky, listy nakrájíme na větší kusy.
-
3
Na pánvi, v zahřátém olivovém oleji, osmahneme nadrobno nakrájenou šalotku i česnek, přidáme okapaný špenát a krátce pod poklicí podusíme, až špenát zavadne. Přidáme rozpůlená cherry rajčátka a nepřikryté ještě asi 5 minut dusíme, okořeníme solí, pepřem, čerstvě nastrouhaným muškátovým oříškem, promícháme a odstavíme. Filety dozlatova osmažíme ve směsi oleje a másla.
-
4
Špenát s rajčátky rozdělíme na talíře a navrch položíme osmažené porce ryby.