Rizoto se slávkami a petrželkou

Hodnocení 1x 1x
Čas přípravy: 80 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Rýže neloupaná (Natural)
  • 5 g Sůl
  • 3 g Pepř černý mletý
  • 100 g Petržel - nať
  • 400 g Rajčata loupaná (konzervovaná)
  • 60 ml Víno bílé
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Bobkový list
  • 2 stroužek Česnek
  • 3 dl Olej olivový
  • 1 kg Mušle slávky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 920 kcal
  • Sacharidy 76 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 908 mg
  • Bílkoviny 34 g
  • Uhlovodany 76 g
  • Cholesterol 46.7 mg
  • Draslík 1195.7 mg
  • Vláknina 14056 mg
  • Vitamín A 14056 mg
  • Vitamín B6 0.5 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 52.3 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 9.9 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slávky pečlivě oškrábeme a omyjeme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce a přidáme česnek, lžíci oleje a 3 lžíce vína, vodu a povaříme za občasného promíchání, dokud se slávky neotevřou. Potom je vyjmeme, tekutinu, ve které se vařily, scedíme a uchováme.

  • 2

    Slávky vyloupeme a poté zprudka orestujeme na pánvi na rozpáleném oleji spolu s cibulkou. Přidáme rozmixovaná rajčata a necháme chvíli povařit. Poté přidáme šťávu ze slávek (0,75 l), osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list. Přivedeme k varu, přihodíme propláchnutou rýži, zamícháme, přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném ohni vařit 25 minut.

  • 3

    Hotové rizoto tvarujeme naběračkou, ozdobíme petrželkou.

Komentáře k receptu