Rizoto se slávkami a petrželkou
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 920 kcal
- Sacharidy 76 g
- Tuky 54 g
- Sodík 908 mg
- Bílkoviny 34 g
- Uhlovodany 76 g
- Cholesterol 46.7 mg
- Draslík 1195.7 mg
- Vláknina 14056 mg
- Vitamín A 14056 mg
- Vitamín B6 0.5 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 52.3 mg
- Vitamín E 2.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 9.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slávky pečlivě oškrábeme a omyjeme pod tekoucí vodou. Vložíme do hrnce a přidáme česnek, lžíci oleje a 3 lžíce vína, vodu a povaříme za občasného promíchání, dokud se slávky neotevřou. Potom je vyjmeme, tekutinu, ve které se vařily, scedíme a uchováme.
-
2
Slávky vyloupeme a poté zprudka orestujeme na pánvi na rozpáleném oleji spolu s cibulkou. Přidáme rozmixovaná rajčata a necháme chvíli povařit. Poté přidáme šťávu ze slávek (0,75 l), osolíme, opepříme, vhodíme bobkový list. Přivedeme k varu, přihodíme propláchnutou rýži, zamícháme, přikryjeme poklicí a necháme na velmi mírném ohni vařit 25 minut.
-
3
Hotové rizoto tvarujeme naběračkou, ozdobíme petrželkou.