Horský hovězí závitek
Suroviny
- 230 g Anglická slanina
- 150 g Cibule
- 100 g Citrony
- 50 g Máslo čerstvé
- 50 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 200 g Rajčata
- 10 g Sardelová pasta
- 150 g Šunka dušená
- 200 g Vejce slepičí
- 30 g Sůl
- 150 g Tuk
- 20 g Petržel - nať
- 0.5 g Bobkový list
- 200 g Zelenina kořenová
- 750 g Hovězí maso zadní
- 0.5 g Tymián sušený
- 1 g Pepř černý celý
- 100 ml Víno červené
- 1 l Hovězí vývar základní
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 481 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 36 g
- Sodík 1710 mg
- Bílkoviny 28 g
- Uhlovodany 6 g
- Cholesterol 171.5 mg
- Draslík 253.6 mg
- Vláknina 3329.3 mg
- Vitamín A 3329.3 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 15.5 mg
- Vitamín E 0.6 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 8.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Hovězí maso opláchneme, nakrájíme na plátky, naklepeme do šířky a osolíme.
-
2
Změklé máslo promícháme se sardelovou pastou a tímto sardelovým máslem potřeme střed rozklepaných plátků.
-
3
Anglickou slaninu nakrájíme na plátky. Položíme je po delších okrajích hovězího plátku, aby slanina přečnívala přes okraje. Do středu ještě položíme plátek šunky, dvě čtvrtky vařeného vejce, posypeme je sekanou petrželkou a plátek zavineme. Slanina vytvoří bílý okraj. Závitek upevníme párátkem nebo převážeme nití.
-
4
Závitky opečeme v horkém tuku ze všech stran. Vyjmeme je a do výpeku vložíme očištěnou, omytou a na plátky nakrájenou zeleninu, částečně ji osmahneme, přidáme cibuli nakrájenou na kolečka a vše osmahneme dorůžova.
-
5
Do tohoto základu vložíme omytá, na čtvrtky nakrájená rajčata, bobkový list, tymián a celý pepř, přisolíme, vložíme závitky a dusíme doměkka za občasného podlévání vlažným vývarem.
-
6
Měkké závitky zbavíme nití nebo párátek a dáme do čisté nádoby.
-
7
Vydusíme šťávu na tuk, zaprášíme ji prosátou moukou, osmahneme, zalijeme vlažným vývarem a rozšleháme.
-
8
Nakonec do omáčky přilijeme víno, citronovou šťávu, osolíme a omáčku přecedíme přes jemný cedník na závitky. Ještě krátce podusíme.