Janovská zeleninová polévka

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 90 g Špagety sépiové
  • 150 g Fazolové lusky zelené
  • 200 g Fazole bílé sterilované
  • 45 ml Voda pitná
  • 45 ml Olej olivový
  • 1200 ml Vývar zeleninový
  • 2 kávová lžička Oříšky piniové
  • 1 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Celer řapíkatý
  • 1 ks Cuketa
  • 1 ks Lilek
  • 2 ks Rajčata
  • 0.25 ks Kapusta kadeřavá
  • 20 ks Bazalka
  • 1 ks Brambory rané
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Sýr Parmezán
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 524 kcal
  • Sacharidy 66 g
  • Tuky 110 g
  • Sodík 1533 mg
  • Bílkoviny 20 g
  • Uhlovodany 60 g
  • Cholesterol 7.4 mg
  • Draslík 1208.3 mg
  • Vláknina 23404.4 mg
  • Vitamín A 23404.4 mg
  • Vitamín B6 0.6 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.8 mg
  • Vitamín E 3.8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na drobné kousky nakrájíme cibuli, celer a mrkev. Ve větším hrnci rozehřejeme olej a smažíme nakrájenou zeleninu pří mírné teplotě 5-7 minut, často mícháme.

  • 2

    Přidáme nakrájené fazolové lusky, na plátky nakrájenou cuketu, na kostičky nakrájenou bramboru a na kousky nakrájenou kapustu. Smažíme za stálého míchání asi 3 minuty. Poté přidáme lilek, nakládané fazole a rajčata a smažíme další 3 minuty. Přilijeme vývar, podle chuti osolíme a opepříme. Uvedeme do varu, promícháme, přikryjeme poklicí a vaříme při mírné teplotě 40 minut. Občas zamícháme.

  • 3

    Mezitím zpracujeme v kuchyňském robotu na pesto: čerstvou bazalku, česnek, piniové oříšky, nastrouhaný parmezán a olivový olej, až získáme jemnou omáčku. Můžeme přidat 15-45 ml vody.

  • 4

    Těstoviny nalámané na malé kousky přidáme do polévky. Vaříme 5 minut. Přidáme pesto a dobře promícháme a vaříme další 3 minuty. Polévku ochutnáme a popřípadě dokořeníme.

Komentáře k receptu