Omáčka z rajčat se slaninou

Hodnocení 0x 1x
Čas přípravy: 85 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 50 g Cibule
  • 1 g Paprika mletá sladká
  • 200 g Anglická slanina
  • 50 g Pórek
  • 50 g Celer bulvový
  • 50 g Mrkev kořen
  • 500 g Rajčata
  • 1 g Tymián sušený
  • 50 g Máslo čerstvé
  • 1 g Sůl
  • 1 g Pepř černý mletý
  • 600 g Protlak rajčatový
  • 2 stroužek Česnek
  • 5 l Vývar zeleninový
  • 6 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1285 kcal
  • Sacharidy 143 g
  • Tuky 65 g
  • Sodík 6371 mg
  • Bílkoviny 39 g
  • Uhlovodany 105 g
  • Cholesterol 71.5 mg
  • Draslík 2169.6 mg
  • Vláknina 28326 mg
  • Vitamín A 28326 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 94.8 mg
  • Vitamín E 10.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 21.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Na kostičky nakrájenou slaninu vložíme do hrnce a orestujeme. Jakmile slanina pustí tuk, přisypeme k ní rajčata zbavená slupek a zrníček. K rajčatům a slanině ještě přimícháme na kostičky nakrájenou mrkev, cibuli, celer a pórek. Vše promícháme a zahustíme rajčatovým protlakem. Celou směs zalijeme vývarem. Nakonec dochutíme česnekem a tymiánem.

  • 2

    Směs vaříme tak dlouho, dokud se přebytečná tekutina neodpaří. Jakmile v hrnci zůstane asi 1 litr zeleninové směsi, můžeme ji propasírovat přes síto.

  • 3

    Omáčku nakonec zahustíme jíškou, kterou připravíme takto: Do rozpuštěného másla postupně přidáváme mouku a mícháme, než jíška zrůžoví. Hotovou jíšku promícháme s horkou omáčkou. Celou omáčku ještě chvíli povaříme a ochutíme pepřem, solí a mletou paprikou.

Komentáře k receptu