Úhoř s holandskou omáčkou
Suroviny
- 80 g Máslo čerstvé
- 60 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 5 g Tymián čerstvý
- 15 g Petržel kudrnka
- 60 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 250 ml Víno bílé
- 750 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 ks Bobkový list
- 6 ks Šalotka
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 kg Úhoř říční
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 654 kcal
- Sacharidy 39 g
- Tuky 43 g
- Sodík 165 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 306.1 mg
- Draslík 633.8 mg
- Vláknina 1098.7 mg
- Vitamín A 1098.7 mg
- Vitamín B6 0.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 18.3 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 18.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ryby očistíme a stáhneme z kůže. Nakrájíme na špalíčky, vložíme do hrnce, zalijeme vodou a povaříme 5 minut. Scedíme a necháme okapat.
-
2
Na pánvi rozehřejeme máslo, přisypeme mouku a chvilku restujeme. Pak přidáme kousky úhoře, za občasného míchání smažíme dorůžova. Zalijeme vodou a vínem, přidáme celé šalotky, posekanou petrželku, tymián, bobkový list, osolíme, opepříme a vaříme 30 minut.
-
3
Kousky ryb vyndáme, rozdělíme na talíře i se šalotkami.
-
4
Ve smetaně rozšleháme žloutky a zahustíme omáčku. Přecedíme přes cedník a přelijeme kousky úhořů.