Fougasse

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 55 minut
Počet porcí: 5

Suroviny

  • 750 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 450 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 balení Droždí sušené
  • 1 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 556 kcal
  • Sacharidy 111 g
  • Tuky 4 g
  • Sodík 314 mg
  • Bílkoviny 17 g
  • Uhlovodany 1 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 2 mg
  • Vláknina 9557.6 mg
  • Vitamín A 9557.6 mg
  • Vitamín B6 0 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 0 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 2.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    V míse smícháme mouku, droždí, cukr a sůl a uprostřed uděláme důlek. Postupně zvolna vmícháme většinu vody ohřáté na 50 °C a vypracujeme na hladké těsto. Pokud máme těsto příliš tuhé, přidáme po lžících další vodu.

  • 2

    Těsto vyklopíme na pomoučněný vál a důkladně hněteme alespoň 10 minut. Mísu od těsta opláchneme a vytřeme olivovým olejem. Z těsta vytvarujeme kouli, kterou vložíme do vymaštěné mísy. Těsto obrátíme, aby bylo mastné ze všech stran. Přikryjeme utěrkou a necháme kynout tak dlouho, dokud nedosáhne dvojnásobného objemu.

  • 3

    Po vykynutí vytlačíme z těsta pěstí vzduch a vyklopíme jej na pomoučněný vál. Důkladně prohněteme, přikryjeme a necháme kynout dalších 10 minut.

  • 4

    Troubu předehřejeme na 230 °C a na dno vložíme pekáč naplněný vodou. Pečící plech mírně poprášíme moukou.

  • 5

    Vykynuté těsto rozpůlíme a z každého kusu vyrobíme ovál o délce 30 cm a tloušťce 1 cm. Povrch oválů ozdobíme jemnými zářezy ve tvaru rybí kostry. Postříkáme je studenou vodou a v předehřáté troubě pečeme 20 minut. Poté bochníky obrátíme a pečeme dalších 5 minut. Bochníky musí po zaťukání na spodní stranu znít dutě.

Komentáře k receptu