Švestkový závin
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 389 kcal
- Sacharidy 49 g
- Tuky 20 g
- Sodík 46 mg
- Bílkoviny 5 g
- Uhlovodany 31 g
- Cholesterol 39.5 mg
- Draslík 173.1 mg
- Vláknina 5185 mg
- Vitamín A 5185 mg
- Vitamín B6 0 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 9.5 mg
- Vitamín E 2.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Omyté švestky přepůlíme a vypeckujeme, dáme do mísy a prosypeme cukrem.
-
2
Listové těsto si rozdělíme na 4 díly a na vále všechny díly vyválíme na tenké stejné pláty. Každý pomažeme rozpuštěným máslem, dva pláty položíme na sebe, vrchní stranu plátu posypeme strouhankou a do 1/3 těsta poskládáme 1/2 švestek s cukrem, posypeme skořicí a oba pláty naráz se švestkami zavineme. Závin opatrně přeneseme na plech s pečícím papírem a takto si uděláme i druhý závin, který položíme vedle prvního.
-
3
Povrch závinů potřeme rozšlehaným vajíčkem a dáme péct do předehřáté trouby. Pečeme při 200 °C, po 10 minutách teplotu zmírníme a pečeme dozlatova přibližně 15-20 minut.
-
4
Švestkový závin necháme vychladnout a pak je posypeme práškovým cukrem smíchaným s vanilkovým cukrem.