Rýžový nákyp s houbami
Suroviny
- 500 g Rýže loupaná
- 300 g Houby čerstvé
- 80 g Sýr Eidam cihla 40%
- 100 ml Smetana 12% (konzumní)
- 400 ml Mléko polotučné
- 1 kávová lžička Sůl
- 2 ks Cibule
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Kmín celý
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 3 polévková lžíce Sádlo škvařené
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 789 kcal
- Sacharidy 117 g
- Tuky 24 g
- Sodík 227 mg
- Bílkoviny 25 g
- Uhlovodany 111 g
- Cholesterol 227.8 mg
- Draslík 548 mg
- Vláknina 13334.2 mg
- Vitamín A 13334.2 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 5.6 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 32.2 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Rýži propláchneme, vsypeme do mléka, osolíme, přidáme lžíci sádla a přivedeme k varu. Přiklopíme pokličkou a ve vyhřáté troubě dusíme doměkka. Měkkou rýži několikrát propícháme vidličkou a necháme vychladnout.
-
2
Na rozpáleném sádle zpěníme oloupanou, nadrobno nakrájenou cibuli, přidáme očištěné, na plátky nakrájené houby, osolíme, opepříme, okmínujeme a krátce orestujeme.
-
3
Potom houby promícháme s rýží, smetanou, žloutky, nasekanou petrželkou a nastrouhaným sýrem.
-
4
Směs vložíme do sádlem vymazaného pekáčku a ve vyhřáté troubě chvíli zapékáme. Posypeme zbylým sýrem a dopečeme.