Sladkokyselé pálivé nudle s míchanými dary moře
Suroviny
- 110 g Nudle z fazolí mungo
- 60 g Garnát obecný
- 55 g Hřebenatka
- 15 g Houby černé
- 60 g Olihně
- 0.5 kávová lžička Chilli paprička sušená
- 4 ks Mušle slávky
- 3 ks Šalotka
- 2 ks Cibulka jarní
- 1 ks Chilli paprička
- 2 ks Citronová tráva
- 1 hrst Salát hlávkový
- 5 stroužek Česnek
- 2 polévková lžíce Olej rostlinný
- 3 polévková lžíce Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Omáčka rybí
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 1241 kcal
- Sacharidy 113 g
- Tuky 27 g
- Sodík 3132 mg
- Bílkoviny 135 g
- Uhlovodany 113 g
- Cholesterol 350.4 mg
- Draslík 4710.2 mg
- Vláknina 2487 mg
- Vitamín A 2487 mg
- Vitamín B6 1.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 103.4 mg
- Vitamín E 6.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 52 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Nejdříve namočíme zámotky nudlí na 1-2 minuty do vařící vody, aby změkly, necháme je okapat a nakrájíme je na menší kousky. Houby namočíme na 2-3 minuty do vařící vody, potom necháme okapat a nahrubo nasekáme.
-
2
Vyloupeme, očistíme a nařízneme garnáty podélně po hřbetu, aby se otevřeli (ocásek a hlavičku necháme). Stáhneme kůži z olihní, uvnitř propláchneme a nakrájíme na 0,5 cm široké kroužky. Hřebenatky zbavíme tmavých žilek.
-
3
Vydrhneme slávky i se škeblemi dočista a odstraníme z ulit vousy. Otevřené mušle vyhazujeme.
-
4
V pánvi Wok rozpálíme olej a naprudko v něm usmažíme utřený česnek do světlehněda. Česnek přendáme na talířek.
-
5
Opět v pánvi Wok dusíme na středně prudkém ohni směs garnátů, olihní a mušlí v limetkové šťávě asi 2 minuty, až se garnáti rozevřou. K tomu přidáme hřebenatky a dusíme ještě asi 1 minutu. Neotevřené mušle opět vyhodíme. Přidáme nudle a houby a dále 2 minuty dusíme, až jsou hotové. Odstavíme z ohně, přidáme na tenká kolečka nakrájené (pouze bílé nadzemní části) snítky citronové trávy, na tenká kolečka nakrájenou šalotku, chilli koření, na kolečka nakrájenou jarní cibulku, promícháme a dokořeníme.
-
6
Servírujeme na talíři pokladeném listy hlávkového salátu. Na směs z darů moře nasypeme na kroužky nakrájenou a jader zbavenou chilli papričku a smažený česnek.