Chřestová krémová polévka
Suroviny
- 400 g Chřest bílý
- 350 ml Mléko polotučné
- 200 ml Smetana 12% (konzumní)
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 8 ks Cibulka jarní
- 2 ks Bujón slepičí
- 0.5 hrst Petržel - nať
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 2 polévková lžíce Mouka rýžová
- 0.09 polévková lžíce Olej olivový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 207 kcal
- Sacharidy 15 g
- Tuky 12 g
- Sodík 1273 mg
- Bílkoviny 10 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 214.5 mg
- Draslík 343.5 mg
- Vláknina 6174.8 mg
- Vitamín A 6174.8 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 13.8 mg
- Vitamín E 1.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 53.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest omyjeme, dřevnaté kousky odkrojíme, 10 hlaviček dáme stranou pro pozdější použití a zbytek nakrájíme. Očištěné cibulky společně se zelenou natí šikmo pokrájíme, zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájený chřest, 2 kostky bujónu. Vše zalijeme 800 ml vody a pozvolna vaříme doměkka 20 minut. Odkrojené hlavičky chřestu podusíme zalité 3 lžícemi vody zvlášť.
-
2
V mléce rozmícháme mouku, směs vlijeme do mírně se vařící polévky, povaříme 2 minuty a vše rozmixujeme. Polévku vlijeme zpět do hrnce, necháme přejít varem a odstavíme.
-
3
Žloutky rozšleháme se smetanou a pramínkem lijeme za stálého míchání do horké polévky. Osolíme, opepříme, rozdělíme do misek, přidáme scezené hlavičky chřestu, ozdobíme petrželkou a podáváme.