Chřestová krémová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 60 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Chřest bílý
  • 350 ml Mléko polotučné
  • 200 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 8 ks Cibulka jarní
  • 2 ks Bujón slepičí
  • 0.5 hrst Petržel - nať
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 2 polévková lžíce Mouka rýžová
  • 0.09 polévková lžíce Olej olivový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 207 kcal
  • Sacharidy 15 g
  • Tuky 12 g
  • Sodík 1273 mg
  • Bílkoviny 10 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 214.5 mg
  • Draslík 343.5 mg
  • Vláknina 6174.8 mg
  • Vitamín A 6174.8 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.8 mg
  • Vitamín E 1.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 53.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Chřest omyjeme, dřevnaté kousky odkrojíme, 10 hlaviček dáme stranou pro pozdější použití a zbytek nakrájíme. Očištěné cibulky společně se zelenou natí šikmo pokrájíme, zpěníme na rozpáleném oleji, přidáme nakrájený chřest, 2 kostky bujónu. Vše zalijeme 800 ml vody a pozvolna vaříme doměkka 20 minut. Odkrojené hlavičky chřestu podusíme zalité 3 lžícemi vody zvlášť.

  • 2

    V mléce rozmícháme mouku, směs vlijeme do mírně se vařící polévky, povaříme 2 minuty a vše rozmixujeme. Polévku vlijeme zpět do hrnce, necháme přejít varem a odstavíme.

  • 3

    Žloutky rozšleháme se smetanou a pramínkem lijeme za stálého míchání do horké polévky. Osolíme, opepříme, rozdělíme do misek, přidáme scezené hlavičky chřestu, ozdobíme petrželkou a podáváme.

Komentáře k receptu