Hovězí s burgundskou omáčkou
Suroviny
- 1 kostka Bujón hovězí
- 20 ml Olej olivový
- 40 ml Sherry brandy
- 400 ml Víno burgundské
- 1 kávová lžička Nové koření mleté
- 0.5 kávová lžička Hřebíček mletý
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 0.5 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 1 ks Mrkev kořen
- 4 ks Rajčata
- 1 ks Petržel kořen
- 5 stroužek Česnek
- 0.5 l Voda pitná
- 2 kg Hovězí kýta
- 2 polévková lžíce Sůl
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 606 kcal
- Sacharidy 13 g
- Tuky 75 g
- Sodík 962 mg
- Bílkoviny 54 g
- Uhlovodany 11 g
- Cholesterol 145.1 mg
- Draslík 1154.7 mg
- Vláknina 5933 mg
- Vitamín A 5933 mg
- Vitamín B6 1.7 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 34 mg
- Vitamín E 1.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.5 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Ve velké zapékací míse rozpálíme olej. Vložíme osolené maso a zprudka po všech stranách opečeme tak, aby maso zcela zhnědlo. Poté jej vyjmeme a odložíme ve vhodné nádobě stranou. Do výpeku vložíme nahrubo nakrájenou cibuli, mrkev, celer, petržel a česnek, které na mírném plameni pečeme přibližně 5 minut. Když je zelenina mírně do zlatova opečená, přidáme víno, sherry brandy, nové koření, hřebíček, celý pepř, nahrubo nakrájená rajčata zbavená slupky a vše podle chuti osolíme. Vložíme zpět maso, přikryjeme poklicí a za občasného podlévání masovým vývarem pečeme asi 2-2,5 hodiny. Hotové (už měkké) maso vyjmeme ze zapékací mísy, omáčku zbavíme koření a zeleniny. Nakonec ji povaříme ještě dalších 5 minut, aby se její objem snížil na polovinu.