Haš, staroarménská polévka z telecích kolen

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 260 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 500 g Dršťky syrové
  • 300 g Sůl
  • 2 ks Mrkev kořen
  • 1 ks Petržel kořen
  • 0.25 ks Celer bulvový
  • 2 ks Cibule
  • 10 stroužek Česnek
  • 5 l Voda pitná
  • 1.5 kg Telecí koleno
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 450 kcal
  • Sacharidy 12 g
  • Tuky 131 g
  • Sodík 19736 mg
  • Bílkoviny 61 g
  • Uhlovodany 8 g
  • Cholesterol 297.2 mg
  • Draslík 1124.6 mg
  • Vláknina 6788.7 mg
  • Vitamín A 6788.7 mg
  • Vitamín B6 0.2 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 41.3 mg
  • Vitamín E 0.3 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 10.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Den předem připravíme k vaření telecí kolena. Na několika místech je nasekneme a přes noc namočíme do 3 l studené vody (nejméně na 10 hodin), vodu přitom alespoň dvakrát vyměníme.

  • 2

    Hovězí dršťky vymneme v soli, několikrát je dobře propereme a dáme vařit do 2 l vody. Po půlhodině vaření vodu z drštěk slijeme, zalijeme je opět dvěma litry vařící vody a povaříme ještě asi 2 hodiny, zpola uvařené dršťky následně rozkrájíme na nudličky.

  • 3

    Očistíme a na nudličky nakrájíme i mrkev, petržel a celer, poté ze dvou lžic másla, cibule a hladké mouky připravíme světlou cibulovou jíšku.

  • 4

    Telecí kolena společně s předvařenými dršťkami a krájenou kořenovou zeleninou dáme vařit do 3 l vody. Po 45 minutách vaření kolena vyndáme, vykostíme, maso rozkrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky spolu s cibulovou jíškou, rozmíchanou ve troše vývaru. Polévku vaříme dál, dokud maso a dršťky nezměknou. Poté polévku osolíme, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a stáhneme z ohně.

Komentáře k receptu