Haš, staroarménská polévka z telecích kolen
Suroviny
- 500 g Dršťky syrové
- 300 g Sůl
- 2 ks Mrkev kořen
- 1 ks Petržel kořen
- 0.25 ks Celer bulvový
- 2 ks Cibule
- 10 stroužek Česnek
- 5 l Voda pitná
- 1.5 kg Telecí koleno
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 1 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 450 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 131 g
- Sodík 19736 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 8 g
- Cholesterol 297.2 mg
- Draslík 1124.6 mg
- Vláknina 6788.7 mg
- Vitamín A 6788.7 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 41.3 mg
- Vitamín E 0.3 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 10.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Den předem připravíme k vaření telecí kolena. Na několika místech je nasekneme a přes noc namočíme do 3 l studené vody (nejméně na 10 hodin), vodu přitom alespoň dvakrát vyměníme.
-
2
Hovězí dršťky vymneme v soli, několikrát je dobře propereme a dáme vařit do 2 l vody. Po půlhodině vaření vodu z drštěk slijeme, zalijeme je opět dvěma litry vařící vody a povaříme ještě asi 2 hodiny, zpola uvařené dršťky následně rozkrájíme na nudličky.
-
3
Očistíme a na nudličky nakrájíme i mrkev, petržel a celer, poté ze dvou lžic másla, cibule a hladké mouky připravíme světlou cibulovou jíšku.
-
4
Telecí kolena společně s předvařenými dršťkami a krájenou kořenovou zeleninou dáme vařit do 3 l vody. Po 45 minutách vaření kolena vyndáme, vykostíme, maso rozkrájíme na kousky a vrátíme zpět do polévky spolu s cibulovou jíškou, rozmíchanou ve troše vývaru. Polévku vaříme dál, dokud maso a dršťky nezměknou. Poté polévku osolíme, přidáme prolisovaný česnek, nasekanou petrželku a stáhneme z ohně.