Telecí kousky s chřestem
Suroviny
- 1 kostka Cukr kostkový
- 700 g Telecí maso přední
- 400 g Chřest zelený
- 4 kávová lžička Máslo čerstvé
- 1 kávová lžička Mouka pšeničná hladká T 650
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 1 ks Citrony
- 1 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 stroužek Česnek
- 1 l Voda pitná
- 1 dl Víno bílé
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 514 kcal
- Sacharidy 12 g
- Tuky 23 g
- Sodík 290 mg
- Bílkoviny 61 g
- Uhlovodany 12 g
- Cholesterol 382.3 mg
- Draslík 614.1 mg
- Vláknina 2554.8 mg
- Vitamín A 2554.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 21.9 mg
- Vitamín E 0.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 12.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Chřest očistíme a uvaříme ve slané vodě s kostkou cukru a necháme okapat. Vývar uchováme. Česnek oloupeme a nakrájíme na plátky. Na polovině rozpuštěného másla osmahneme plátky česneku, potom přidáme kousky masa, zalijeme vínem a dusíme, dokud se víno nevypaří, potom přidáme trošku vody a dusíme ještě 5 minut.
-
2
Maso odložíme na talíř a do pánve vložíme chřest, který podlijeme 1 dl vývaru z chřestu a 5 minut vaříme. Maso vrátíme zpět a dusíme 20 minut.
-
3
Dušené maso a chřest vyndáme a zabalíme do alobalu, aby nevychladlo. Z másla a mouky umícháme světlou jíšku, do které vmícháme lžičku citrónové šťávy. Směs odstavíme z ohně, vmícháme do ní žloutek, ještě jednu lžičku citrónové šťávy a lžičku sekané petrželky.
-
4
Maso a chřest z alobalu vrátíme zpět do pánve, s připravenou žloutkovou směsí dobře promícháme a ještě trochu přihřejeme, aby byl pokrm horký. Podáváme teplé.