Vařené hovězí maso s dušenou kedlubnou
Suroviny
- 2 kávová lžička Křen
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 3 ks Kedlubna
- 1 ks Mrkev kořen
- 1 ks Bobkový list
- 1 ks Celer řapíkatý
- 3 ks Cibulka jarní
- 1 ks Petržel kořen
- 1 hrst Pažitka
- 1 hrst Petržel kudrnka
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1.5 l Voda pitná
- 1.5 kg Hovězí plec
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 797 kcal
- Sacharidy 16 g
- Tuky 120 g
- Sodík 405 mg
- Bílkoviny 102 g
- Uhlovodany 13 g
- Cholesterol 291 mg
- Draslík 1911.9 mg
- Vláknina 11964 mg
- Vitamín A 11964 mg
- Vitamín B6 2.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 86.6 mg
- Vitamín E 1.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 20.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Petrželku a pažitku omyjeme, necháme okapat, nakrájíme na delší kousky. Cibuli oloupeme, rozpůlíme, mrkev, petržel a celer oloupeme, omyjeme a pokrájíme na kousky, hovězí maso omyjeme.
-
2
Do tlakového hrnce s vodou dáme maso vcelku, nakrájenou zeleninu, nať petrželky a pažitky, přidáme kuličky pepře, bobkový list, osolíme, uzavřeme, necháme hodinu vařit.
-
3
Křen oloupeme, nastrouháme na jemno. Jemnou nať z kedlubny odřízneme, omyjeme, rozkrájíme na kousky, kedlubnu oloupeme a krájíme na tenké plátky. Jarní cibulky omyjeme pod studenou vodou, i s natí krájíme na tenká kolečka.
-
4
Plátky kedlubny i nať s cibulí vložíme do hrnce s 1 dl vody, přidáme trochu pepře, soli a dusíme pod pokličkou na mírném ohni 10 minut. Potom přidáme křen, máslo, dochutíme pepřem, solí a vše v hrnci promícháme.
-
5
Uvařené maso vyjmeme, rozporcujeme na plátky, rozložíme je na talíře, přelijeme trochou vývaru, přidáme dušenou kedlubnu a podáváme.