Sváteční rizoto
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 82 g
- Tuky 28 g
- Sodík 1791 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 81 g
- Cholesterol 76.6 mg
- Draslík 1032 mg
- Vláknina 12089.8 mg
- Vitamín A 12089.8 mg
- Vitamín B6 0.8 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 33.4 mg
- Vitamín E 3.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 44.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji, přidáme žampiony nakrájené na plátky a dusíme doměkka.
-
2
V páře uvaříme špenát.
-
3
Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme nadrobno pokrájenou cibulku a smažíme dozlatova. Snížíme teplotu ploténky, přisypeme rýži a za stálého míchání smažíme 2 - 3 minuty, dokud rýže nezesklovatí, poté přilijeme víno, zamícháme a povaříme asi minutu. Postupně po sběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud se všechen neabsorbuje do rýže. Stranou si necháme jednu sběračku vývaru na později. Vše přivedeme k varu a vaříme 20 minut, až bude rýže krémová.
-
4
Poté přidáme špenát, kuřecí nudličky, poslední sběračku zeleninového vývaru, zamícháme a přidáme smetanu.
-
5
Rizoto odstavíme z ploténky, přidáme strouhaný parmezán a zamícháme. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.