Sváteční rizoto

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 75 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 200 g Kuřecí prsa
  • 55 g Máslo čerstvé
  • 270 g Rýže loupaná
  • 80 g Sýr Parmezán
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 220 g Špenát listový čerstvý
  • 100 ml Smetana 12% (konzumní)
  • 100 ml Víno bílé
  • 1 kávová lžička Sůl
  • 1 ks Cibule
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Vývar zeleninový
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 719 kcal
  • Sacharidy 82 g
  • Tuky 28 g
  • Sodík 1791 mg
  • Bílkoviny 31 g
  • Uhlovodany 81 g
  • Cholesterol 76.6 mg
  • Draslík 1032 mg
  • Vláknina 12089.8 mg
  • Vitamín A 12089.8 mg
  • Vitamín B6 0.8 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 33.4 mg
  • Vitamín E 3.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 44.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Kuřecí řízky nakrájíme na nudličky, osmahneme na pánvi na rozpáleném oleji, přidáme žampiony nakrájené na plátky a dusíme doměkka.

  • 2

    V páře uvaříme špenát.

  • 3

    Ve větším hrnci rozehřejeme olej s máslem, přidáme nadrobno pokrájenou cibulku a smažíme dozlatova. Snížíme teplotu ploténky, přisypeme rýži a za stálého míchání smažíme 2 - 3 minuty, dokud rýže nezesklovatí, poté přilijeme víno, zamícháme a povaříme asi minutu. Postupně po sběračkách přidáváme zeleninový vývar, dokud se všechen neabsorbuje do rýže. Stranou si necháme jednu sběračku vývaru na později. Vše přivedeme k varu a vaříme 20 minut, až bude rýže krémová.

  • 4

    Poté přidáme špenát, kuřecí nudličky, poslední sběračku zeleninového vývaru, zamícháme a přidáme smetanu.

  • 5

    Rizoto odstavíme z ploténky, přidáme strouhaný parmezán a zamícháme. Dle potřeby dochutíme solí a pepřem.

Komentáře k receptu