Marinované žampióny s oříškovou pomazánkou

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 20 minut
Počet porcí: 2

Suroviny

  • 50 g Mandle
  • 60 g Salát hlávkový
  • 100 g Slunečnice loupaná
  • 1 kávová lžička Olej chilli
  • 1 ks Rajčata
  • 2 ks Rajčata
  • 8 ks Žampiony čerstvé
  • 1 ks Cibulka jarní
  • 1 ks Karotka
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Sůl mořská
  • 1 šálek Celer řapíkatý
  • 1 polévková lžíce Omáčka sójová
  • 3 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Pažitka
  • 0.5 polévková lžíce Limetková šťáva
  • 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • 3 polévková lžíce Sezam loupaný bílý bio
  • 0.5 polévková lžíce Kvasnicové vločky
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 470 kcal
  • Sacharidy 53 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 422 mg
  • Bílkoviny 40 g
  • Uhlovodany 52 g
  • Cholesterol 0 mg
  • Draslík 4159.7 mg
  • Vláknina 37324 mg
  • Vitamín A 37324 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 51.6 mg
  • Vitamín E 8 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 7.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Připravíme si marinádu: do misky vlijeme olivový a chilli olej, přidáme sójovou omáčku a vodu. Očištěné žampióny (8 malých kusů) omyjeme, nakrájíme je na tenké plátky a zamícháme do marinády. Necháme je marinovat 25-30 minut.

  • 2

    Omyjeme 4 listy hlávkového salátu (50-60g), vodu z nich dobře setřepeme, případně je osušíme papírovou utěrkou. Omytá zralá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Karotku oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou jarní cibulku a malý stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na kolečka.

  • 3

    Připravíme si oříškovou pomazánku: do mixéru dáme nastrouhané mandle, slunečnicová semínka, sezamová semínka, kvasnicové vločky, 1 pokrájené rajče, sůl, pepř, limetkovou šťávu, vodu a směs rozmixujeme na hustou pomazánku, kterou dáme do misky. Omyjeme si malý svazek pažitky, pokrájíme ji nadrobno a zamícháme ji pomazánky.

  • 4

    Salátové listy rozložíme na větší bambusové rohožce. Každý list potřeme pomazánkou, na ni poklademe pokrájenou zeleninu (rajčata, karotku, celer cibulku), marinované plátky žampiónů a salát zavineme do tvaru kornoutků. Každý kornoutek zespodu zabalíme do proužku pečícího papíru, aby se daly vzít do ruky. Dobrou chuť.

Komentáře k receptu