Marinované žampióny s oříškovou pomazánkou
Suroviny
- 50 g Mandle
- 60 g Salát hlávkový
- 100 g Slunečnice loupaná
- 1 kávová lžička Olej chilli
- 1 ks Rajčata
- 2 ks Rajčata
- 8 ks Žampiony čerstvé
- 1 ks Cibulka jarní
- 1 ks Karotka
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 2 špetka Sůl mořská
- 1 šálek Celer řapíkatý
- 1 polévková lžíce Omáčka sójová
- 3 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Voda pitná
- 2 polévková lžíce Pažitka
- 0.5 polévková lžíce Limetková šťáva
- 1 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
- 3 polévková lžíce Sezam loupaný bílý bio
- 0.5 polévková lžíce Kvasnicové vločky
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 470 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 20 g
- Sodík 422 mg
- Bílkoviny 40 g
- Uhlovodany 52 g
- Cholesterol 0 mg
- Draslík 4159.7 mg
- Vláknina 37324 mg
- Vitamín A 37324 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 51.6 mg
- Vitamín E 8 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Připravíme si marinádu: do misky vlijeme olivový a chilli olej, přidáme sójovou omáčku a vodu. Očištěné žampióny (8 malých kusů) omyjeme, nakrájíme je na tenké plátky a zamícháme do marinády. Necháme je marinovat 25-30 minut.
-
2
Omyjeme 4 listy hlávkového salátu (50-60g), vodu z nich dobře setřepeme, případně je osušíme papírovou utěrkou. Omytá zralá rajčata rozkrájíme na čtvrtky. Karotku oškrabeme, omyjeme a nakrájíme na tenké nudličky. Malou jarní cibulku a malý stonek řapíkatého celeru očistíme a nakrájíme na kolečka.
-
3
Připravíme si oříškovou pomazánku: do mixéru dáme nastrouhané mandle, slunečnicová semínka, sezamová semínka, kvasnicové vločky, 1 pokrájené rajče, sůl, pepř, limetkovou šťávu, vodu a směs rozmixujeme na hustou pomazánku, kterou dáme do misky. Omyjeme si malý svazek pažitky, pokrájíme ji nadrobno a zamícháme ji pomazánky.
-
4
Salátové listy rozložíme na větší bambusové rohožce. Každý list potřeme pomazánkou, na ni poklademe pokrájenou zeleninu (rajčata, karotku, celer cibulku), marinované plátky žampiónů a salát zavineme do tvaru kornoutků. Každý kornoutek zespodu zabalíme do proužku pečícího papíru, aby se daly vzít do ruky. Dobrou chuť.