Játra se žampiony ve smetanové omáčce
Suroviny
- 400 g Játra hovězí
- 200 g Žampiony čerstvé
- 200 g Portobello
- 25 g Mouka pšeničná hladká
- 1.77 g Máslo čerstvé
- 400 ml Víno bílé
- 150 ml Hovězí vývar základní
- 100 ml Zakysaná smetana
- 40 ml Olej rostlinný
- 1 kávová lžička Oregano
- 0.5 kávová lžička Sůl
- 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
- 1.5 ks Cibule
- 2 špetka Muškátový oříšek
- 4 stroužek Česnek
- 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
- 2 polévková lžíce Petržel - nať
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 438 kcal
- Sacharidy 22 g
- Tuky 20 g
- Sodík 298 mg
- Bílkoviny 26 g
- Uhlovodany 17 g
- Cholesterol 270.5 mg
- Draslík 694.7 mg
- Vláknina 4248.5 mg
- Vitamín A 4248.5 mg
- Vitamín B6 1.3 mg
- Vitamín B12 0.1 mg
- Vitamín C 10.8 mg
- Vitamín E 1.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.3 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.
-
2
Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme.
-
3
Směs podáváme posypanou petrželovou natí.