Játra se žampiony ve smetanové omáčce

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 35 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Játra hovězí
  • 200 g Žampiony čerstvé
  • 200 g Portobello
  • 25 g Mouka pšeničná hladká
  • 1.77 g Máslo čerstvé
  • 400 ml Víno bílé
  • 150 ml Hovězí vývar základní
  • 100 ml Zakysaná smetana
  • 40 ml Olej rostlinný
  • 1 kávová lžička Oregano
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 0.25 kávová lžička Pepř černý mletý
  • 1.5 ks Cibule
  • 2 špetka Muškátový oříšek
  • 4 stroužek Česnek
  • 1 polévková lžíce Hořčice Dijonská
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 438 kcal
  • Sacharidy 22 g
  • Tuky 20 g
  • Sodík 298 mg
  • Bílkoviny 26 g
  • Uhlovodany 17 g
  • Cholesterol 270.5 mg
  • Draslík 694.7 mg
  • Vláknina 4248.5 mg
  • Vitamín A 4248.5 mg
  • Vitamín B6 1.3 mg
  • Vitamín B12 0.1 mg
  • Vitamín C 10.8 mg
  • Vitamín E 1.4 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 6.3 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěná a opláchnutá játra nakrájíme na plátky, cibuli nakrájíme najemno, česnek rozdrtíme. Očištěné hnědé (portobello) i bílé žampiony nakrájíme na plátky. Petrželovou nať nasekáme nadrobno.

  • 2

    Na oleji zprudka z obou stran osmažíme játra (asi 2 minuty), poté vyjmeme a držíme na teple. Do výpeku přidáme máslo a zpěníme v něm cibuli. Na mírnějším plameni ji za stálého míchání podusíme. K cibuli přimícháme česnek, houby, zvýšíme teplotu a chvíli smažíme. Směs zaprášíme moukou, zarestujeme a zředíme vývarem a vínem. Ochutíme oreganem, muškátovým oříškem a za občasného míchání provaříme. Do směsi přidáme hořčici se smetanou a dobře rozmícháme. Na závěr přidáme játra a zhruba 5 minut na mírném plameni vaříme. Před podáváním osolíme a opepříme.

  • 3

    Směs podáváme posypanou petrželovou natí.

Komentáře k receptu