Makarony zapečené s krevetami, rajčaty a parmezánem
Suroviny
- 2 g Sůl
- 150 g Žampiony čerstvé
- 180 g Krevety tygří
- 2 g Pepř cayenský
- 60 g Sýr Parmezán
- 300 g Těstoviny flíčky
- 300 ml Omáčka bešamelová
- 1 kávová lžička Oregano
- 2 ks Fenykl
- 1 l Voda pitná
- 1 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.04 polévková lžíce Máslo čerstvé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 753 kcal
- Sacharidy 103 g
- Tuky 24 g
- Sodík 446 mg
- Bílkoviny 31 g
- Uhlovodany 60 g
- Cholesterol 16.4 mg
- Draslík 143.2 mg
- Vláknina 1022 mg
- Vitamín A 1022 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 1.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 6.1 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Příprava: zapékací nádobu vytřeme lžící másla.
-
2
Těstoviny: ve vroucí osolené vodě uvaříme těstoviny podle návodu na obalu - těstoviny vaříme asi 10 minut. Do scezených a okapaných těstovin vmícháme lžíci olivového oleje, do dalšího použití je udržujeme na teplém místě.
-
3
Zelenina s krevetami: očištěný fenykl, žampióny a předvařené oloupané krevety pokrájíme nadrobno. Nakrájený fenykl opečeme na lžíci másla v pánvi do měkka. K opečenému fenyklu přisypeme kousky žampiónů a krevet, za stálého míchání opékáme ještě 2 minuty. Bešamelovou omáčku ochutíme cayenským pepřem a vlijeme na orestovanou zeleninu, poté směs důkladně promícháme.
-
4
Před pečením: rajčata pokrájíme na kolečka, sýr Parmezán nastrouháme. Vařené těstoviny důkladně promícháme s orestovanými krevetami a zeleninou. Směs urovnáme do zapékací mísy, posypeme strouhaným Parmezánem a oregánem. Po obvodu zapékací mísy rozložíme kolečka rajčat a pokrm pokapeme lžící olivového oleje. Takto připravené těstoviny pečeme při 180°C asi 25 minut (do zlatova).