Žampióny se sýrovou omáčkou
Suroviny
- 70 g Máslo čerstvé
- 100 g Máslo čerstvé
- 100 g Sýr Parmezán
- 100 g Sýr Čedar
- 1 ks Cibule
- 1 ks Paprika zelená
- 1 špetka Sůl
- 1 špetka Sůl
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 0.5 špetka Pepř černý mletý
- 2 stroužek Česnek
- 0.16 dl Mléko plnotučné
- 1 kg Žampiony čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 393 kcal
- Sacharidy 10 g
- Tuky 34 g
- Sodík 458 mg
- Bílkoviny 16 g
- Uhlovodany 9 g
- Cholesterol 63.1 mg
- Draslík 613.7 mg
- Vláknina 4435.2 mg
- Vitamín A 4435.2 mg
- Vitamín B6 0.3 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 14.6 mg
- Vitamín E 0.1 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 48.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Důkladně očištěné žampióny nakrájíme na proužky. Osmahneme spolu s oloupanou, na kousky pokrájenou cibulí v pánvi na rozehřátém másle do měkka. Přidáme ještě oloupaný, na tenké plátky rozkrájený česnek, ochutíme solí, pepřem, zamícháme a přeložíme do zapékací mísy.
-
2
V pánvi rozehřejeme máslo, vsypeme mouku, osmahneme, zalijeme osoleným a opepřeným mlékem. Na mírném ohni za stálého míchání vaříme na hustou omáčku. Nakonec do horké omáčky vmícháme jemně nastrouhaný sýr, dobře promícháme, dochutíme solí, pepřem a nalijeme na dušené žampióny v zapékací míse.
-
3
Povrch posypeme nastrouhaným sýrem a poskládáme na tenká kolečka nakrájenou paprikou. Vložíme do předehřáté trouby, při 200 stupních zapečeme po dobu cca 15 minut.
-
4
Po upečení necháme jídlo odpočinout 5 - 10 minut, poté krájíme na porce. Klademe na jednotlivé talíře a podáváme.