Palačinky plněné krevetkami
Suroviny
- 150 g Mouka pšeničná hladká T 650
- 100 g Krevety tygří - loupané
- 250 g Žampiony čerstvé
- 100 g Sýr Čedar
- 1 kávová lžička Sůl
- 3 ks Vejce slepičí
- 2 ks Šalotka
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Kypřicí prášek do pečiva
- 3 špetka Pepř bílý
- 2 l Voda pitná
- 7 dl Mléko plnotučné
- 2 dl Mléko plnotučné
- 0.02 dl Olej slunečnicový
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 0.8 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Sherry brandy
- 0.02 polévková lžíce Olej slunečnicový
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 719 kcal
- Sacharidy 57 g
- Tuky 42 g
- Sodík 1063 mg
- Bílkoviny 33 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 287.8 mg
- Draslík 581 mg
- Vláknina 3839.3 mg
- Vitamín A 3839.3 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 8.2 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 1424.4 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Zmrazené malé krevety dáme do nepromokavého sáčku a vložíme přes noc do misky s ledovou (0,5 litru) vodou.
-
2
Připravíme těsto na palačinky: do misky prosejeme hladkou mouku s práškem do pečiva, přidáme mléko, vejce, sůl a těsto rozmixujeme tyčovým mixérem do hladka. Nakonec přimícháme roztopené vlahé máslo. V pánvi rozpálíme malé množství oleje (mašlovačkou, namočenou do oleje, potřeme dno pánve). Menší naběračkou lijeme těsto do středu pánve a pohybem pánve ho rozléváme po dně. Usmažíme palačinku z každé strany do zlatova, tímto způsobem usmažíme i ostatní.
-
3
Polorozmrazené krevetky (pokud mají krunýř, oloupeme je) necháme úplně rozmrazit. Dobře je omyjeme pod tekoucí vodou.
-
4
Do hrnce nalijeme 1,5 litru vody, přidáme lžíci soli a vodu přivedeme k varu. Malé i střední krevetky budeme vařit asi 3 - 4 minuty. Vyloupané krevetky budou masitě bílé a neprůhledné. Jednu rozkrojíme a zkontrolujeme, zda jsou uvařené. Vyjmeme je sítem, necháme okapat a odložíme do mísy.
-
5
Šalotku pokrájíme nadrobno, očištěné a omyté žampióny nakrájíme na tenké plátky. Tvrdý sýr nastrouháme na jemno. Ve druhé pánvi rozehřejeme máslo s olejem, na něm zpěníme šalotku, žampióny a osmažíme je do zlatova. Poté poprášíme moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme. Postupně (za stálého míchání) přiléváme plnotučné mléko, pomalu vaříme asi 10 minut. Dochutíme solí, pepřem, lžicí Sherry brandy, poté přidáme krevetky a krátce prohřejeme. Náplň rozdělíme na palačinky. Svineme je a poskládáme do zapékací mísy, kterou jsme vytřeli dvěma lžícemi másla. Pokapeme rozpuštěným máslem (2 lžíce), posypeme sýrem a dáme do předehřáté trouby zapéct. Pečeme přibližně 15 - 20 minut při 220°C. Palačinky podáváme teplé.