Severská žampiónová polévka
Suroviny
- 400 g Žampiony čerstvé
- 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
- 2 ks Šalotka
- 3 špetka Sůl
- 3 špetka Pepř černý mletý
- 2.5 dl Hovězí vývar základní
- 5 dl Mléko plnotučné
- 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
- 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
- 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 327 kcal
- Sacharidy 26 g
- Tuky 21 g
- Sodík 359 mg
- Bílkoviny 11 g
- Uhlovodany 18 g
- Cholesterol 52 mg
- Draslík 651.9 mg
- Vláknina 2231.8 mg
- Vitamín A 2231.8 mg
- Vitamín B6 0.4 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 10.2 mg
- Vitamín E 0 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 787.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Žampióny očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně ji rozkrájíme.
-
2
V hrnci na rozpáleném másle zpěníme šalotku, přidáme k ní žampióny, promícháme a krátce restujeme do doby, než se vysmaží tekutina. Poté je poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme (asi 1 minutu.) Za stálého míchání přilijeme chladný vývar, ochutíme worcesterem, polévku přivedeme k varu a snížíme teplotu. Pomalu vaříme asi 20 minut, do polévky poté přilijeme mléko, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme přejít varem a hned podáváme. Polévku na talířích ozdobíme petrželkou.