Severská žampiónová polévka

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 400 g Žampiony čerstvé
  • 0.5 kávová lžička Worcester (worcesterská omáčka)
  • 2 ks Šalotka
  • 3 špetka Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2.5 dl Hovězí vývar základní
  • 5 dl Mléko plnotučné
  • 1 dl Smetana 33% (šlehačka)
  • 1.5 polévková lžíce Petržel kudrnka
  • 2 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 327 kcal
  • Sacharidy 26 g
  • Tuky 21 g
  • Sodík 359 mg
  • Bílkoviny 11 g
  • Uhlovodany 18 g
  • Cholesterol 52 mg
  • Draslík 651.9 mg
  • Vláknina 2231.8 mg
  • Vitamín A 2231.8 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 10.2 mg
  • Vitamín E 0 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 787.8 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Žampióny očistíme, omyjeme, osušíme a nakrájíme na tenké plátky. Očištěnou šalotku pokrájíme nadrobno. Petrželku kudrnku omyjeme a drobně ji rozkrájíme.

  • 2

    V hrnci na rozpáleném másle zpěníme šalotku, přidáme k ní žampióny, promícháme a krátce restujeme do doby, než se vysmaží tekutina. Poté je poprášíme hladkou moukou, promícháme a ještě krátce osmažíme (asi 1 minutu.) Za stálého míchání přilijeme chladný vývar, ochutíme worcesterem, polévku přivedeme k varu a snížíme teplotu. Pomalu vaříme asi 20 minut, do polévky poté přilijeme mléko, smetanu, dochutíme solí a pepřem. Necháme přejít varem a hned podáváme. Polévku na talířích ozdobíme petrželkou.

Komentáře k receptu