Kapr jako námořník

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 70 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 170 g Máslo čerstvé
  • 150 g Žampiony čerstvé
  • 100 ml Smetana 33% (šlehačka)
  • 200 ml Víno bílé
  • 350 ml Voda pitná
  • 2 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Cukr krupice
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 20 ks Bílá cibulka
  • 1 kg Kapr obecný
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 533 kcal
  • Sacharidy 9 g
  • Tuky 39 g
  • Sodík 348 mg
  • Bílkoviny 32 g
  • Uhlovodany 7 g
  • Cholesterol 162.3 mg
  • Draslík 730 mg
  • Vláknina 2730 mg
  • Vitamín A 2730 mg
  • Vitamín B6 0.4 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 6 mg
  • Vitamín E 1.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 34.1 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěného kapra vykostíme, nakrájíme na větší kostky, vložíme do kastrolu, přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, pepř a sůl, zalijeme vínem a 1/4 l vody, přiklopíme pokličkou a přivedeme k varu. Povaříme 4 minuty, pak odstavíme z ohně, porce masa vyjmeme a uchováme v teple. Vývar přecedíme.

  • 2

    Za 100 g másla a 2 lžic hladké mouky připravíme světlou jíšku, zalijeme ji vývarem, rozšleháme metlou na řídkou omáčku, kterou na mírném ohni vaříme, až omáčka zhoustne.

  • 3

    Očištěné žampióny nakrájíme na plátky, dáme do malého hrnku, zalijeme trochou vývaru a přiklopené téměř nasucho vaříme přibližně 5 minut.

  • 4

    Malé cibulky oloupeme, naskládáme do malého pekáčku vymazaného 70 g másla, přidáme 1 lžičku cukru, přisolíme, zalijeme 100 ml vody a v troubě upečeme dorůžova. Do hotové omáčky vmícháme šlehačku.

  • 5

    Na porce kapra navršíme cibulky a žampióny a podáváme přelité omáčkou.

Komentáře k receptu