Koláč plněný žampiony

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 90 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 125 g Máslo čerstvé
  • 40 g Máslo čerstvé
  • 650 g Mouka pšeničná hladká T 650
  • 50 g Sýr Ementál (Primátor)
  • 500 g Žampiony čerstvé
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 100 ml Zakysaná smetana
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 1 kávová lžička Provensálské koření
  • 1 ks Cibule
  • 2 ks Rajčata
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 1 špetka Sůl
  • 1 špetka Pepř černý mletý
  • 5 polévková lžíce Voda pitná
  • 2 polévková lžíce Petržel - nať
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 1120 kcal
  • Sacharidy 130 g
  • Tuky 54 g
  • Sodík 193 mg
  • Bílkoviny 30 g
  • Uhlovodany 9 g
  • Cholesterol 271.4 mg
  • Draslík 597.7 mg
  • Vláknina 14755.2 mg
  • Vitamín A 14755.2 mg
  • Vitamín B6 0.3 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 13.5 mg
  • Vitamín E 0.7 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 49.4 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Křehké těsto na zeleninový koláč [54393]:

  • 2

    Do misky vsypeme mouku, přidáme chladné máslo, vlijeme vodu a přisypeme sůl. Vařečkou a podle potřeby i rukama vypracujeme hladké tužší těsto, které na 30 minut vložíme odpočinout do chladničky. Pak z něj vyválíme plát, rozprostřeme ho do formy.

  • 3

    Připravíme si žampionovou náplň. V pánvi rozehřejeme máslo. Oloupeme cibuli a pokrájíme ji na kostičky a vložíme do pánve. Orestujeme a přidáme k ní na plátky pokrájené žampiony. Rajčata spaříme ve vroucí vodě, oloupeme slupku, oddělíme semínka a dužninu pokrájíme na kostičky. Přidáme do pánve a podusíme. Dušenou žampionovo-rajčatovou směs rozprostřeme na koláč.

  • 4

    V misce si rozmícháme zakysanou smetanu, smetanu ke šlehání, žloutky, celé vejce, nastrouhaný sýr, nasekanou petrželku. Vše osolíme, opepříme a směsí zalijeme koláč. Předehřejeme si troubu na 200 ºC. Pečeme 45 minut. Koláč podáváme teplý.

Komentáře k receptu