Těstovinový koláč se žampiony a paprikou
Suroviny
- 75 g Máslo čerstvé
- 250 g Těstoviny konzumní
- 150 g Žampiony čerstvé
- 1 kávová lžička Sůl
- 1 ks Cibule
- 3 ks Vejce slepičí
- 1 ks Paprika červená
- 1 špetka Pepř černý mletý
- 1 špetka Muškátový oříšek
- 1 l Voda pitná
- 1.5 dl Mléko polotučné
- 2 polévková lžíce Smetana 16% (pochoutková)
- 2 polévková lžíce Sýr Parmezán
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 499 kcal
- Sacharidy 53 g
- Tuky 24 g
- Sodík 364 mg
- Bílkoviny 17 g
- Uhlovodany 5 g
- Cholesterol 216 mg
- Draslík 257.7 mg
- Vláknina 2406 mg
- Vitamín A 2406 mg
- Vitamín B6 0.2 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 25 mg
- Vitamín E 0.7 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 22.8 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Těstoviny uvaříme v mírně osolené vodě podle návodu na obalu al dente, poté je scedíme, vrátíme do hrnce, promícháme s třetinou množství másla a rozložíme je do vymazané dortové formy s oddělitelným dnem.
-
2
Papriku podélně rozkrojíme, odstraníme z ní jádřinec, opláchneme ji studenou vodou a nakrájíme na tenké proužky. Cibuli oloupeme a nakrájíme nadrobno. Žampiony očistíme, opláchneme studenou vodou a nakrájíme je na plátky.
-
3
V nízkém hrnci rozehřejeme zbylé máslo a necháme v něm zesklovatět cibuli. Pak přidáme nakrájené žampiony a papriku a vše za stálého míchání krátce - přibližně 2 až 3 minuty - smažíme. Zeleninu dáme do formy na uvařené těstoviny.
-
4
V míse ušleháme vejce, smetanu a mléko, směs ochutíme muškátovým oříškem, pepřem a solí, nalijeme ji do formy a vše posypeme nastrouhaným sýrem.
-
5
Koláč pečeme přibližně 40 minut v troubě předehřáté na 180 stupňů, dokud neztuhne náplň a sýr nemá zlatavou barvu. Pak koláč opatrně vyndáme z formy, rozkrájíme na porce, dáme na servírovací talíře a podáváme.