Španělské tapas s mrkví

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 45 minut
Počet porcí: 4

Suroviny

  • 100 g Cibule
  • 300 g Mrkev kořen
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 150 g Strouhanka
  • 0.5 kávová lžička Sůl
  • 3 špetka Pepř černý mletý
  • 2 špetka Šafrán
  • 3 dl Mléko plnotučné
  • 0.2 dl Olej slunečnicový
  • 1 polévková lžíce Máslo čerstvé
  • 4.5 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 2 polévková lžíce Olej olivový extra panenský
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 312 kcal
  • Sacharidy 33 g
  • Tuky 189 g
  • Sodík 355 mg
  • Bílkoviny 7 g
  • Uhlovodany 22 g
  • Cholesterol 13.5 mg
  • Draslík 156.8 mg
  • Vláknina 7928 mg
  • Vitamín A 7928 mg
  • Vitamín B6 0.1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 2.4 mg
  • Vitamín E 2.1 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 473.2 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Očištěné a omyté mrkve nastrouháme na hrubo, oloupanou cibuli a očištěné malé žampiony pokrájíme nadrobno. V pánvi rozehřejeme máslo s olivovým olejem, přidáme cibuli, zpěníme ji. Poté vsypeme nastrouhanou mrkev i žampióny. Za stálého míchání smažíme přibližně 6 - 10 minut, jakmile bude mrkev měkká, ochu - 3 minuty. Pomalu, za stálého míchání, přilijeme mléko a přidáme 2 špetky šafránu. Stále mícháme, ze směsi vznikne bešamel. Jakmile začne houstnout, tuhnout a odlepovat se ode dna, podle chuti směs dosolíme, opepříme a odstavíme z plotny. Vychladlou směs zakryjeme, uložíme do lednice.

  • 2

    Z vychladlé směsi pomocí lžíce vytvarujeme malé krokety ve tvaru šišek nebo koulí, které obalíme ve strouhance. V hluboké pánvi rozpálíme větší množství slunečnicového oleje. Tapas - krokety smažíme do zlatova, při smažení musí být v oleji zcela ponořené. Usmažené vyjmeme, necháme okapat na papírové utěrce a poté je horké podáváme.

Komentáře k receptu