Slepice ála frikasé

Hodnocení 0x 0x
Čas přípravy: 150 minut
Počet porcí: 6

Suroviny

  • 200 g Artyčoky
  • 200 g Celer bulvový
  • 200 g Chřest bílý
  • 60 g Máslo čerstvé
  • 200 g Mrkev kořen
  • 150 g Pórek
  • 50 g Petržel - nať
  • 100 g Žampiony čerstvé
  • 100 g Petržel kořen
  • 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
  • 250 ml Víno bílé
  • 250 ml Voda pitná
  • 1 kávová lžička Pepř černý celý
  • 2 ks Cibule
  • 1 ks Citrony
  • 2 ks Vaječný žloutek slepičí
  • 2 špetka Sůl
  • 2 špetka Pepř černý mletý
  • 1 l Voda pitná
  • 2.5 dl Víno bílé
  • 1 kg Slepice
  • 1 polévková lžíce Celer - nať
  • 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
  • 1 polévková lžíce Sůl
  • 1 polévková lžíce Petržel - nať
  • 1 polévková lžíce Bazalka
  • 1 polévková lžíce Libeček
  • 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
  • Nutriční hodnoty
    v jedné porci
  • Kalorie 560 kcal
  • Sacharidy 24 g
  • Tuky 102 g
  • Sodík 609 mg
  • Bílkoviny 46 g
  • Uhlovodany 21 g
  • Cholesterol 267.1 mg
  • Draslík 1035.1 mg
  • Vláknina 15127.6 mg
  • Vitamín A 15127.6 mg
  • Vitamín B6 1 mg
  • Vitamín B12 0 mg
  • Vitamín C 68 mg
  • Vitamín E 1.2 mg
  • Vápník 0 mg
  • Železo 17.6 mg
  • Další

Postup přípravy receptu

  • 1

    Slepičí bujón [28675]:

  • 2

    Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.

  • 3

    Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.

  • 4

    Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.

  • 5

    Oloupeme chřest, pokrájíme ho na kousky, v kastrolu rozehřejeme třetinu másla a chřest na něm podusíme. Přilijeme osolenou vodu, 15 minut vaříme. Očistíme žampiony, pokrájíme je a čtvrtiny. Vložíme do kastrolu druhou třetinu másla a žampiony na něm podusíme.

  • 6

    Na zbylé třetině másla zpěníme mouku, postupně k ní přiléváme víno i vývar, osolíme, opepříme, 15 minut vaříme.

  • 7

    Omyjeme artyčoky a použijeme z nich jenom srdíčka. Ta rozkrájíme na čtvrtiny, vložíme do omáčky, přidáme povařený chřest a podušené žampiony. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou a povaříme.

  • 8

    V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky, zahřejeme, ale už nevaříme. Nakonec omáčkou přelijeme kousky slepice a posypeme posekanou petrželkou.

Komentáře k receptu