Slepice ála frikasé
Suroviny
- 200 g Artyčoky
- 200 g Celer bulvový
- 200 g Chřest bílý
- 60 g Máslo čerstvé
- 200 g Mrkev kořen
- 150 g Pórek
- 50 g Petržel - nať
- 100 g Žampiony čerstvé
- 100 g Petržel kořen
- 100 ml Smetana 16% (pochoutková)
- 250 ml Víno bílé
- 250 ml Voda pitná
- 1 kávová lžička Pepř černý celý
- 2 ks Cibule
- 1 ks Citrony
- 2 ks Vaječný žloutek slepičí
- 2 špetka Sůl
- 2 špetka Pepř černý mletý
- 1 l Voda pitná
- 2.5 dl Víno bílé
- 1 kg Slepice
- 1 polévková lžíce Celer - nať
- 2 polévková lžíce Mouka pšeničná hladká T 650
- 1 polévková lžíce Sůl
- 1 polévková lžíce Petržel - nať
- 1 polévková lžíce Bazalka
- 1 polévková lžíce Libeček
- 1 polévková lžíce Tymián čerstvý
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 560 kcal
- Sacharidy 24 g
- Tuky 102 g
- Sodík 609 mg
- Bílkoviny 46 g
- Uhlovodany 21 g
- Cholesterol 267.1 mg
- Draslík 1035.1 mg
- Vláknina 15127.6 mg
- Vitamín A 15127.6 mg
- Vitamín B6 1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 68 mg
- Vitamín E 1.2 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 17.6 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Slepičí bujón [28675]:
-
2
Celou očištěnou slepici omyjeme, rozporcujeme a vložíme do většího hrnce. Cibuli vcelku očistíme od vrchní slupky, omyjeme, očištěnou mrkev, celer, petržel a pórek omyjeme, pokrájíme na menší kusy, vše přidáme ke slepici. Maso se zeleninou zalijeme litrem vody s 2,5 dl bílého vína, přidáme libeček, petrželovou i celerovou nať, tymián, bazalku, celý černý pepř a sůl.
-
3
Vodu s ingrediencemi přivedeme k varu, poté ihned snížíme teplotu a polévku necháme pod pokličkou jen mírně probublávat, abychom docílili čistého vývaru.
-
4
Když je maso měkké, vývar scedíme. Takto čistý bujón dochutíme solí a podáváme. Maso obereme od kostí a využijeme ho k přípravě zadělávané slepice.
-
5
Oloupeme chřest, pokrájíme ho na kousky, v kastrolu rozehřejeme třetinu másla a chřest na něm podusíme. Přilijeme osolenou vodu, 15 minut vaříme. Očistíme žampiony, pokrájíme je a čtvrtiny. Vložíme do kastrolu druhou třetinu másla a žampiony na něm podusíme.
-
6
Na zbylé třetině másla zpěníme mouku, postupně k ní přiléváme víno i vývar, osolíme, opepříme, 15 minut vaříme.
-
7
Omyjeme artyčoky a použijeme z nich jenom srdíčka. Ta rozkrájíme na čtvrtiny, vložíme do omáčky, přidáme povařený chřest a podušené žampiony. Omáčku nakonec dochutíme citronovou šťávou a povaříme.
-
8
V misce ve smetaně rozšleháme žloutky, vmícháme je do omáčky, zahřejeme, ale už nevaříme. Nakonec omáčkou přelijeme kousky slepice a posypeme posekanou petrželkou.