Divoká husa se žampiony
Suroviny
- 100 g Cibule
- 140 g Slanina vepřová
- 200 g Žampiony čerstvé
- 50 g Olivy nakládané
- 1 ks Husa divoká
- 2 dl Pivo světlé 10% 3,9% obj.
- 2 dl Voda pitná
- 0.5 polévková lžíce Kečup
- 2 polévková lžíce Olej olivový
- 1 polévková lžíce Sůl
- 0.5 polévková lžíce Kmín celý
- 1 polévková lžíce Divoké koření celé
- Nutriční hodnoty
v jedné porci - Kalorie 170 kcal
- Sacharidy 5 g
- Tuky 14 g
- Sodík 653 mg
- Bílkoviny 4 g
- Uhlovodany 4 g
- Cholesterol 15.9 mg
- Draslík 204.8 mg
- Vláknina 2045.8 mg
- Vitamín A 2045.8 mg
- Vitamín B6 0.1 mg
- Vitamín B12 0 mg
- Vitamín C 2 mg
- Vitamín E 0.4 mg
- Vápník 0 mg
- Železo 7.9 mg
- Další
Postup přípravy receptu
-
1
Divokou husu dobře oškubeme, chmýří opálíme, husu vykucháme a dobře omyjeme. Osušíme ji, posypeme z každé strany i zevnitř solí, čerstvě pomletým divokým kořením a kmínem.
-
2
Slaninu a očištěnou cibuli nakrájíme na kostičky. V pekáči si rozpustíme slaninu na oleji, na ní zpěníme cibuli, husu položíme hřbetem nahoru. Přilijeme pivo, vodu a husu pečeme v předehřáté troubě na 200°C. Pečeme přibližně 90 minut dozlatova. Během pečení husu obracíme a poléváme výpekem. Vodu podle potřeby dolijeme.
-
3
Očistíme a omyjeme čerstvé žampiony, které pokrájíme na plátky.
-
4
Nakládané černé olivy bez pecek scedíme z nálevu a rozkrájíme je na polovinu.
-
5
Upečenou husu dáme na velkou mísu a rozporcujeme ji. Štávu z husy přecedíme do rendlíku, přidáme žampiony a olivy. Vaříme při mírné teplotě 4-5 minut, přimícháme 0.5 lžíce kečupu.
-
6
Rozporcovanou husu na talířích přelijeme šťávou a servírujeme.